Tomahawk-raketten kunnen – met grote precisie – doelen tot ongeveer 1.900 kilometer afstand raken. Daarbij zijn ze in staat ondergrondse bunkers van de vijand te vernietigen. Ze komen niet altijd door de Russische luchtverdediging heen, maar zeker als er een paar tegelijk worden afgevuurd, is de kans op succes groot.
Het kruisvluchtwapen kwam voor het eerst in het nieuws in de jaren tachtig, toen honderdduizenden in Nederland de straat op gingen om tegen de stationering ervan te protesteren. Daarna werden ze vrij massaal ingezet tijdens de oorlogen tegen Irak en, meer recentelijk, Amerikaanse aanvallen op de Houthi’s in Jemen. Oekraïne mag ze van Washington niet gebruiken tegen Rusland, uit angst voor escalatie.
Een jaar na de Russische inval in Oekraïne, in 2023, besloot Nederland er een groot aantal te bestellen bij de VS. Eind vorige week gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de noodzakelijke goedkeuring voor een order van pakweg 1,9 miljard euro voor maximaal 175 kruisvluchtwapens, zo berichtte dagblad Trouw deze maandag. In het najaar wordt duidelijk hoeveel Nederland er daadwerkelijk wil kopen.
Lees ook
Zonder Amerikanen is een ‘Europese NAVO’ een los verband van 29 nationale legers en legertjes
„Hiermee willen we een grote strategische capaciteit verwerven die we eerder niet hadden”, aldus een defensiewoordvoerder. Op dit moment hebben alleen grote landen zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk, en Australië kruisvluchtwapens. Japan sloot vorig jaar met de VS een koopcontract voor vierhonderd kruisraketten.
De Tomahawks, die voor de marine zijn bedoeld, kunnen bijvoorbeeld commandocentra en andere belangrijke militaire locaties diep in het Russisch achterland uitschakelen. Maar een kruisraket die vanaf een Nederlands marineschip in de Baltische Zee wordt afgevuurd, kan ook grote steden als St. Petersburg en Moskou bereiken. Dat de wapens zo precies zijn, komt door een combinatie van gedetailleerde programmering en mogelijkheden om aan de hand van actuele informatie tijdens de vlucht bij te sturen.
De aankoop van de raketten roept enkele belangrijke politieke en militaire vragen op.
1
Hoe passen de Tomahawks in de hedendaagse oorlogsvoering?
De oorlog in Oekraïne heeft de kruisvluchtwapens en andere ‘stand off’-wapens die van grote afstand kunnen worden afgevuurd, nieuwe relevantie gegeven. Dat komt door de enorme toename van sensoren op en boven het slagveld, variërend van satellieten tot kleine drones. Daarmee wordt het steeds gemakkelijker om strategische doelen zoals commandoposten of logistieke overslagpunten diep in vijandelijk gebied te ontdekken en hun precieze positie te bepalen. Alternatieven om deze aan te vallen, zoals gevechtsvliegtuigen, zijn te kwetsbaar voor de vijandelijke luchtafweer. Hoewel de F-35 tamelijk onzichtbaar is voor vijandelijke radars, besloot Defensie daarom ook een kruisvluchtwapen aan te schaffen dat vanuit de lucht kan worden gelanceerd, de JASSM-ER.
Ook andere krijgsmachtonderdelen hebben recent investeringen gedaan voor wapens die een grote afstand kunnen overbruggen. Voor de landmacht wordt het Israëlisch raketsysteem Puls (Precisie en universeel lanceersysteem) gekocht, dat het bereik heeft van ten minste een paar honderd kilometer. De raketten kunnen vanaf een vrachtwagen worden afgevuurd.
Om ook het korps mariniers een lange-afstandscapaciteit te geven, besloot Defensie onlangs tot de aanschaf van ‘loitering munitions’. Het gaat om zelfmoorddrones die urenlang kunnen rondcirkelen voordat ze naar hun doel worden gedirigeerd.
2
Worden Tomahawks niet uit de lucht geschoten door de Russische afweer?
Kruisvluchtwapens vliegen aanmerkelijk lager (bijvoorbeeld 50 meter) dan jachtvliegtuigen en zijn inmiddels ook van zeer geavanceerde anti-radarapparatuur voorzien. Daardoor zijn ze minder kwetsbaar dan bijvoorbeeld de F-16 of F-35.
Hoe vaak Tomahawks in het verleden zijn neergeschoten door vijandelijke afweer, is onderwerp van onenigheid. Volgens de Russen gebeurde dat regelmatig tijdens bijvoorbeeld de oorlogen op de Balkan (vanaf 1993) . De VS en zijn bondgenoten ontkenden dat. Tijdens de Golfoorlog van 2003, toen kruisvluchtwapens veel werden gebruikt tegen het Iraakse leger van Saddam Hussein, was het succespercentage iets minder dan 60 procent, aldus het Pentagon. De overige 40 procent aan Tomahawks kreeg pech, werd voortijdig neergehaald of miste doel.
3
Is er geen Europees alternatief voor de Amerikaanse Tomahawk?
Jazeker. Zo is er de Franse Missile de Croisière Naval (MdCN). Volgens het ministerie van Defensie is het bereik hiervan – maximaal 1400 kilometer – te klein. Bovendien zouden de lanceerinrichtingen op de Nederlandse fregatten moeten worden aangepast om de Franse raketten te kunnen afvuren. De Tomahawks zijn juist gemakkelijk te integreren.
Een nadeel van de Amerikaanse Tomahawks is dat het wapensysteem slecht inzetbaar is zonder Amerikaanse hulp. Zo beschikt de Nederlandse krijgsmacht nu nog nauwelijks over waarnemingssystemen (zoals satellieten) om de wapens naar hun doel te begeleiden. Gezien de grillige koers van de regering-Trump, zijn er dan ook al kritische stemmen opgegaan over de aanschap van de Tomahawks. Tegenover de website marineschepen.nl uit een anonieme voormalige hoge marineofficier zijn twijfels over de aanschaf: „Ik zou mijn geld niet willen inzetten op de Tomahawk.”
4
Kunnen de Tomahawks nucleaire ladingen vervoeren?
Ja, in principe kan dat, maar ook dat vraagt wel om Amerikaanse medewerking en levering. Nederland beschikt niet over eigen kernwapens. De nucleaire wapens op vliegbasis Volkel zijn Amerikaanse vrije-valbommen, die kunnen worden afgeworpen door de F-35.
