Messi belooft te zwijgen over mensenrechten in Saoedi-Arabië – zijn contract laat zien dat pr van topsporters veel waard is

Analyse

Lionel Messi In The New York Times staan details uit het contract dat Lionel Messi sloot met Saoedi-Arabië om toerisme-ambassadeur te worden. Het gaat om veel geld. Maar belangrijker: ook kritische geluiden zijn afgekocht.

Lionel Messi in een reclame van het toerismebureau van Saoedi-Arabië.
Lionel Messi in een reclame van het toerismebureau van Saoedi-Arabië. Foto ANP

„Het Saoedische regime wil je gebruiken om zijn reputatie wit te wassen. Politiek gevangenen in Saoedi-Arabië zijn op grote schaal gemarteld, seksueel misbruikt en langdurig in eenzaamheid opgesloten – vaak maandenlang.”

De brief waarin deze passage staat was gericht aan Lionel Messi (35), een van de beste voetballers ooit, en geschreven door familieleden van politiek gevangenen in Saoedi-Arabië. Tweeënhalf jaar geleden vroegen zij hem om een aanbod van Saoedi-Arabië te weigeren. Het land wilde Messi contracteren als toerisme-ambassadeur en hem daar grote bedragen voor betalen. „Lionel Messi, sta op voor de mensenrechten […] Je bent een inspiratiebron voor miljoenen mensen en wat jij zegt doet er echt toe. Je hebt enorm veel macht. Dat geeft je ook een grote verantwoordelijkheid.”

Vakantie met de familie

Afgelopen weekend lekte via The New York Times het contract uit dat Lionel Messi, die afgelopen winter wereldkampioen werd met Argentinië, sloot met Saoedi-Arabië. Hij krijgt 22,5 miljoen euro om drie jaar promotie voor het land te verzorgen. Daarvoor moet hij er jaarlijks één vakantie doorbrengen van minimaal vijf dagen (reis, vijfsterrenhotels en restaurants worden betaald voor hem en tot twintig familieleden). Ook moet hij buiten die vakanties minimaal tien posts op sociale media aan Saoedi-Arabië wijden, wordt hij onderdeel van een toerismecampagne en heeft hij nog wat kleinere verplichtingen.

Lees ook: hoe Saudi-Arabië al voor de overname van Newcastle United achter de schermen lobbyde om voet aan de grond te krijgen in de sport

Het contract dat The New York Times inzag is gedateerd op 1 januari 2021 en het is onduidelijk of het de laatste versie is. Wel heeft Messi sindsdien voldaan aan alle afspraken die erin staan, al moest hij één afspraak afzeggen. In mei werd Messi nog door Paris Saint-Germain geschorst omdat hij midden in het seizoen naar Saoedi-Arabië was gegaan met zijn gezin voor een ‘vakantie’. Hij miste een training van zijn club, maar volgens Messi „kon hij niet afzeggen”.

Meer nog dan de bedragen springt een andere verplichting in het oog. Want Saoedi-Arabië mag dan inderdaad hopen dat via Messi internationale toeristen het land zullen vinden, misschien is nog wel belangrijker wat hij niet zegt. Daarom is afgesproken dat Messi niets mag zeggen, of op een andere manier mag communiceren, dat de reputatie van Saoedi-Arabië kan „bezoedelen”.

Geen woord dus van de Argentijnse superster over de moord in 2018 op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, columnist van The Washington Post, in het Saoedische consulaat in Istanbul, waarvoor kroonprins Mohammed bin Salman door veiligheidsdiensten verantwoordelijk wordt gehouden. Of over de achtergestelde positie van vrouwen, discriminatie van de sjiitische minderheid, lijfstraffen. Over de dreigende executie van zeven minderjarige gevangen, ondanks beloften om geen mensen jonger dan achttien meer ter dood te veroordelen, waarvoor Amnesty International vorige week waarschuwde. Over de 196 mensen die er vorig jaar de doodstraf kregen – het hoogste aantal in de afgelopen decennia.

Wie Messi volgt op sociale media, alleen op Instagram al 473 miljoen mensen, leest over palmbomen („wie had gedacht dat Saoedi-Arabië zo groen was?”) of ziet hem met vrouw en kinderen door Diriyah lopen („een sensationele dag”). Het Saoedische toerismebureau brengt na elke familievakantie sterk geregisseerde foto’s naar buiten van Messi en zijn gezin. Bij een traditionele hoedenmaker, in een spelletjeshal, of bij een van zijn „niet te missen bezienswaardigheden”, zoals de Rode Zee.

Wereldspeler in de sport

Messi, die onlangs tekende bij Inter Miami in de Verenigde Staten, heeft overigens al een langere relatie met Saoedi-Arabië. Eerder verscheen hij op billboards voor een entertainment-festival in Riyad, en ook voordat hij ambassadeur werd, ging de Argentijn er zo nu en dan naartoe voor promotionele activiteiten. Met zijn miljoenencontract is het allemaal wat serieuzer geworden, en dat past helemaal bij de inspanningen die Saoedi-Arabië doet om wereldspeler te worden op het sporttoneel. Het land wil minder afhankelijk worden van oliebronnen en probeert daarom andere sectoren – zoals toerisme – belangrijker te maken. Daarvoor moet aan het imago worden gewerkt, en bovendien geeft het status en politieke macht om een hoofdrol in de sport te spelen.

Lees ook: Saoedi-Arabië wil een sportgrootmacht worden. Wat is het grote plan daarachter?

Kortgeleden werd een soort fusie aangekondigd tussen de PGA Tour en LIV Golf, waarmee Saoedi-Arabië in feite de macht krijgt in het internationale professionele golf. Eerder al werd de Engelse club Newcastle United gekocht door het Saoedische investeringsfonds, werd Cristiano Ronaldo gecontracteerd door Al-Nassr en deze zomer tekende Karim Benzema een meerjarige overeenkomst met Al-Ittihad voor, volgens internationale media, een salaris van 200 miljoen euro. „Dank je Jeddah, uit de grond van mijn hart. Dit was een heel speciaal moment dat ik nooit zal vergeten”, schreef hij op Instagram na zijn presentatie in het stadion van de club.

Met hun (online) miljoenenpubliek zijn topsporters, zeker voetballers, mensen geworden die de publieke opinie kunnen sturen en beïnvloeden. In maatschappelijke debatten, zoals dat over racisme, hebben spelers als Vinícius Júnior (Real Madrid) en Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) duidelijk van zich laten horen.

Dat heeft soms effect. Vinícius werd vorige week door wereldvoetbalbond FIFA benoemd tot voorzitter van een commissie die racisme moet uitbannen. Mbappé ijvert ervoor om van het veld te stappen bij racisme vanaf de tribunes. In Engeland kreeg Marcus Rashford (Manchester United) voor elkaar dat kinderen uit arme gezinnen hun gratis lunchmaaltijden behielden. In de Verenigde Staten dwong het nationale vrouwenvoetbalteam onder leiding van Megan Rapinoe eenzelfde beloning af als de mannenploeg.

Dat waren dan alleen nog maar voetballers die uit zichzelf besloten om een maatschappelijke misstand aan te kaarten. Maar zo is het niet altijd. Want wie de boodschapper weet te beïnvloeden, heeft een directe lijn met zijn of haar publiek. Zo is het bij Lionel Messi gegaan.

Nu Messi’s contract met Saoedi-Arabië op straat ligt, is dat het bewijs dat niet alleen commerciële bedrijven zoals Adidas en Louis Vuitton in de gaten hebben wat de sociale mediakanalen van topsporters waard zijn. Ook voor politieke regimes is duidelijk: het is handelswaar waarmee publicitaire invloed te bestellen is.