Meryl Streep, Jennifer Lawrence en honderden andere Hollywood-acteurs dreigen met staking om arbeidsvoorwaarden

Hollywood Duizenden scenarioschrijvers zijn al sinds begin mei in staking vanwege hun arbeidsomstandigheden. Ruim driehonderd acteurs dreigen hetzelfde te doen.
De honderden acteurs willen onder meer een hoger minimumloon en een betere pensioensregeling.
De honderden acteurs willen onder meer een hoger minimumloon en een betere pensioensregeling. Foto Mike Blake/Reuters

In groten getale gingen duizenden scenarioschrijvers eind mei de straten van Hollywood op om te protesteren tegen de in hun ogen slechte arbeidsomstandigheden. „Je hebt de woede van 11.500 introverten op je hals gehaald”, was te lezen op protestborden. Sinds begin mei zijn zij in staking, terwijl de spanningen oplopen. Want hoewel de onderhandelingen tussen vakbonden en de grote Hollywoodstudio’s en productiebedrijven voor de schrijvers nog niets hebben opgeleverd, loopt het contract tussen de partijen komende vrijdag af. Daar komt nu nog bij dat ook honderden acteurs dreigen het werk neer te leggen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen voor hún beroepsgroep.

Onder meer Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Neil Patrick Harris, Ben Stiller en Rami Malek tekenden een brief, in handen van tijdschrift Rolling Stone, waarin zij dreigen zich aan te sluiten bij de acteursstaking. „We hebben het gevoel dat onze lonen, ons ambacht, onze creatieve vrijheid en de kracht van onze vakbond de afgelopen decennia allemaal zijn ondermijnd”, schrijven de acteurs. De overeenkomst die nu op tafel ligt noemen zij „gewoon niet genoeg”.

De honderden acteurs vinden dat de partijen in een nieuwe overeenkomst onder meer een hoger minimumloon moeten afspreken, de gezondheidszorg en pensioensregeling beter moet worden en productiebedrijven en filmstudio’s meer rekening moeten houden met de groei van streamingdiensten. Die zienswijze komt overeen met die van de schrijvers. Zij – veelal schrijvers die geen miljoenenbedragen verdienen – hopen op hogere lonen, zekerheid en betere pensioenen. Zij geven streamingdiensten bovendien de schuld van deze arbeidsomstandigheden, die volgens vakbond Writers Guild of America achteruit zijn gegaan. „De bedrijven hebben de transitie naar streaming gebruikt om te snijden in salarissen”.

Lees ook: Staking in Hollywood: De woede van 11.500 introverten

Zorgen om AI

Net als de scenarioschrijvers waarschuwen ook de acteurs voor kunstmatige intelligentie (AI). De onderhandelingen moeten volgens hen garanderen dat acteurs worden gecompenseerd als zij door AI aan minder werk kunnen komen.

De vraag is of Warner Bros., Paramount Global en andere grote studio’s en productiebedrijven gehoor geven aan de eisen van de acteurs. Afgelopen week zei Fran Drescher, de voorzitter van vakbond Screen Actors Guild (SAG) dat de onderhandelingen „buitengewoon productief” verliepen. Concreter dan dat werd ze niet, tot grote zorg van vakbondsleden.

De nu bijna twee maanden durende schrijversstaking heeft al ingrijpende gevolgen voor Hollywood. Naar schatting kost ze Hollywood zo’n 30 miljoen dollar per dag. Daarnaast liggen de producties van tientallen tv-series en films stil of hebben vertraging, waaronder die van House of the Dragon (een spin-off van Game of Thrones), Stranger Things en The Handmaid’s Tale. Leggen de driehonderd acteurs hun werk daadwerkelijk neer, dan zal dit Hollywood nog verder ontwrichten.