Menselijke besmetting in Amerikaanse vogelgriepuitbraak

In de Amerikaanse staat Texas is een persoon besmet geraakt met vogelgriep H5N1. Dat meldde de gezondheidsdienst van Texas maandag. De man of vrouw is volgens de autoriteiten in direct contact geweest met melkvee op een boerderij in Texas, waarvan het vermoeden bestond dat er koeien waren die een vogelgriepinfectie hadden.

De patiënt meldde zich vorige week met klachten van rode, geïrriteerde ogen (overeenkomend met conjunctivitis, bindvliesontsteking van het oog) als enige symptoom. Na een positieve test kreeg deze persoon het advies in zelfisolatie te gaan om besmetting van anderen te voorkomen. De man of vrouw wordt behandeld met de virusremmer oseltamivir en is inmiddels herstellende.

Vooralsnog benadrukt de Amerikaanse ziektekundige dienst CDC dat het risico voor de algemene Amerikaanse bevolking nog altijd laag blijft. Mensen die in nauw of langdurig contact staan met geïnfecteerde vogels of vee, lopen echter een groter risico op infectie, en zouden beschermende maatregelen moeten treffen. Consumptie van rauwemelkproducten wordt er afgeraden.

De besmetting van de eerste mens in de Amerikaanse uitbraak komt niet als een verrassing, maar is wel zorgelijk omdat het weer een stapje verder is naar een vorm van vogelgriep die mensen aan elkaar kunnen overdragen. Vorige week kwam het bericht dat de infectie met vogelgriep voor het eerst in melkveehouderijen in Texas en Kansas was geconstateerd. Inmiddels meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevestiging te hebben dat het virus vee heeft besmet op boerderijen in Texas (7), Kansas (2), Michigan (1) en New Mexico (1), terwijl een bedrijf in Idaho een „vermoedelijke” uitbraak heeft. In Minnesota stierven geiten aan het virus. Hoogstwaarschijnlijk hebben wilde vogels, die op sommige boerderijen dood zijn aangetroffen, het voer of water van de dieren besmet.

De Amerikaanse uitbraak doet denken aan de uitbraak van vogelgriep (met de H7N7-variant) die in 2003 in Nederlandse pluimveehouderijen. Destijds meldden zich meer dan 450 mensen met klachten en werd de infectie bij in totaal 89 mensen bevestigd. De meesten hadden toen milde symptomen zoals conjunctivitis en griepachtige verschijnselen. Eén man, een dierenarts, overleed aan een longontsteking door infectie met het virus. Bij die uitbraak waren er aanwijzingen dat het virus zich op kleine schaal binnen huishoudens had verspreid, omdat ook huisgenoten ziek werden.

Het grote verschil met toen en nu was de bron van besmetting. Het H7N7-virus kwam uit pluimvee, de menselijke besmetting met het H5N1-virus in de VS verliep waarschijnlijk via koeien. Dat zit een trapje hoger in het risico, want door aanpassing aan zoogdieren kan het virus ook besmettelijker worden voor de mens, is de gedachte.

Het vogelgriepvirus H5N1 circuleert al sinds 2020 onder wilde vogels en heeft zich sindsdien over bijna de hele wereld verspreid. Wat deze epidemie anders maakt dan eerdere uitbraken van vogelgriep is dat de ziektegolven niet langer seizoensgebonden zijn. In de laatste twee jaar sprong het virus vanuit wilde vogels met regelmaat over naar wilde zoogdieren, zoals vossen, marters en vooral zeezoogdieren.

De menselijke besmetting die nu werd gemeld was niet de eerste in de VS. In 2022 raakte in dat land ook al een man besmet met H5N1-vogelgriep. Het ging toen om een gevangene in Colorado die als taak had besmette wilde vogels te doden.