Melania Trump is voor het recht op abortus, schrijft ze in haar autobiografie

Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, is een voorstander van het recht op abortus. Dat schrijft de Britse krant The Guardian donderdag op basis van Melania Trumps autobiografie, die uitkomt op 8 oktober. De krant wist de tekst van het boek in handen te krijgen.

„Vrouwen moeten zelfstandig kunnen bepalen of ze kinderen willen, op basis van hun eigen overtuigingen, zonder enige tussenkomst of druk van de overheid”, schrijft de voormalige first lady onder meer. En: „Het fundamentele recht van een vrouw op individuele vrijheid, op haar eigen leven, geeft haar de autoriteit om haar zwangerschap te beëindigen als ze dat wil”.

Abortusverbod is impopulair

De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat haar echtgenoot Donald Trump er als president juist voor zorgde dat het landelijk recht op abortus werd afgeschaft. Dat recht werd in de VS vastgelegd door het zogeheten Roe v. Wade-arrest, een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973. In 2022 besloot datzelfde Hooggerechtshof – met daarin drie door Trump aangestelde rechters – om het arrest nietig te verklaren.

Sindsdien hebben veertien staten abortus vrijwel geheel verboden, veelal ook in extreme gevallen, zoals na verkrachting of incest. Het abortusverbod is impopulair in de VS: volgens opiniepeiler Pew Research vindt bijna twee derde van de Amerikanen dat abortus legaal zou moeten zijn.

Melania Trump, die zich tijdens de presidentscampagne maar weinig aan de zijde van haar echtgenoot heeft laten zien, hoort dus ook bij deze groep. „Het beperken van het recht van een vrouw om te kiezen of ze een ongewenste zwangerschap wil beëindigen, is hetzelfde als haar de controle over haar eigen lichaam ontzeggen”, schrijft ze. „Deze overtuiging heb ik al mijn hele volwassen leven.”

Speerpunt voor Harris

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft van het recht op abortus een speerpunt van haar campagne gemaakt en waarschuwt dat Donald Trump, mocht hij opnieuw verkozen worden, een landelijk verbod zal invoeren. In een bericht op X (voorheen Twitter) ontkende Trump dat woensdag: „Iedereen weet dat ik onder geen beding een landelijk verbod op abortus zou steunen”, schreef hij in vetgedrukte hoofdletters.

Als president steunde Trump in 2017 echter een wetsvoorstel dat abortus landelijk zou verbieden vanaf twintig weken zwangerschap. Ook de Republikeinse vicepresidentskandidaat J.D. Vance, die abortus in 2022 nog met slavernij vergeleek en zei dat hij graag zou zien dat er een landelijk verbod kwam, ontkende deze week tijdens zijn debat met de Democraat Tim Walz ooit voor zo’n verbod te zijn geweest.

Het is overigens niet voor het eerst dat een Republikeinse president en zijn vrouw het oneens zijn over het recht op abortus, schrijft de Los Angeles Times. Zowel George H.W. Bush (president van 1989 tot 1993) als zijn zoon George W. Bush (2001 tot 2009) verschilden volgens de krant met hun echtgenotes van mening over het onderwerp. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 5 november.


Lees ook

Abortus is geen landelijk recht meer, maar voor de pro-life-beweging is het werk ook nu nog niet af

Beeld van een Right to Life-conferentie in Georgia vrijdag. Met het intrekken van het federale recht op abortus door het Supreme Court boekte de beweging een grote overwinning.