Meerdere agenten gewond bij nieuwe demonstraties in VK

Bij rellen in het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag meerdere politieagenten gewond geraakt. Uiterst rechtse groeperingen raakten in meerdere steden slaags met tegendemonstranten en agenten. Tientallen mensen zijn gearresteerd. De rellen, die onder meer in Liverpool, Bristol, Hull, Belfast en Leeds plaatsvonden, zijn de meest wijdverspreide ongeregeldheden in het land in dertien jaar.

Volgens Britse media werd er met stenen en flessen gegooid toen rechtse anti-immigratie-actievoerders in botsing kwamen met groepen die tegen racisme protesteerden. In een aantal steden werd ook brand gesticht en werden winkels geplunderd. In Hull raakten drie politieagenten gewond toen demonstranten de ramen insloegen van een hotel waar asielzoekers verblijven. In Liverpool liepen twee agenten vermoedelijke gezichtsfracturen op, terwijl een andere agent van zijn motor werd geduwd en werd aangevallen.

Steekpartij

De rellen volgen op een steekpartij in Southport eerder deze week waarbij drie meisjes van 6, 7 en 9 jaar om het leven kwamen. Een 17-jarige verdachte stak de slachtoffers met een keukenmes neer in een danscentrum. Acht andere kinderen en twee volwassenen raakten zwaar gewond.

Na het incident circuleerde op het internet al snel desinformatie rond over de steekpartij. Volgens autoriteiten waren extreemrechtse betogers opgehitst door desinformatie: ze geloofden dat de verdachte een islamitische asielzoeker is die per boot naar het Verenigd Koninkrijk is gekomen. Dat leidde tot een aanval op een moskee in de kustplaats.

De politie heeft de naam van de verdachte bekend gemaakt en laten weten dat hij in het Britse Cardiff geboren is, als kind van ouders uit Rwanda. De verdachte, Axel Rudakubana, is zover bekend geen moslim.

De Britse premier Keir Starmer heeft aan de politie laten weten dat ze de volledige steun van de ministers hebben om „alle noodzakelijke maatregelen te nemen om onze straten veilig te houden tegen misdadigers die haatzaaien”.

„Het recht op vrijheid van meningsuiting en de gewelddadige wanorde die we hebben gezien zijn twee heel verschillende dingen”, zei hij, eraan toevoegend dat er „geen excuus is voor welk soort geweld dan ook.”

Moskeeën in het hele land hebben het advies gekregen om de beveiliging aan te scherpen en in de meeste steden wordt extra politie ingezet. Ook voor zondag zijn weer meerdere demonstraties gepland.