Meer zorgmijders verwacht door verhoging eigen bijdrage

Mensen met een langdurige handicap of chronische ziekte zijn vanaf 2027 per maand mogelijk tot honderden euro’s meer kwijt aan zorgkosten. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) donderdag op basis van een eigen berekening.

Voor bijvoorbeeld dagbesteding, huishoudelijke hulp of vervoer betalen mensen die dit nodig hebben sinds 2019 rond de twintig euro per maand, ook wel het ‘abonnementstarief’ genoemd. Zo’n 1,2 miljoen mensen met een beperking, chronisch zieken en ouderen maken gebruik van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het Nibud weet niet precies hoeveel van hen meer moeten gaan betalen.

Het kabinet wil deze Wmo-regeling vanaf 2027 hervormen: de eigen bijdrage voor de regeling wordt dan inkomensafhankelijk. Vanaf 2027 zouden inkomens tot 135 procent van het sociaal minimum het vaste tarief behouden. De eigen bijdrage van de groep die boven deze grens vallen, gaat per 100 euro aan inkomsten met 10 euro omhoog. De maximale verhoging is 328 euro per maand.

Hoge inkomens

Met het voorstel van staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg, PVV) wil het kabinet de Wmo betaalbaar houden. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo, maar zij zijn steeds meer geld kwijt aan deze regeling.

Doordat de regeling in 2019 voor alle inkomensgroepen beschikbaar werd, groeide de vraag ernaar. Ongeveer een kwart van alle bijna 1,2 miljoen gebruikers van de Wmo-regeling heeft een hoger inkomen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek meer dan 40.000 euro per jaar in 2023.

Dat er strenger wordt gekeken naar wie aanspraak maakt op deze regeling, vindt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart begrijpelijk, maar ook zorgelijk. „Op deze manier gaan sommige mensen met een chronische ziekte of langdurige beperking er sterk op achteruit.”

Dat komt volgens Vliegenthart omdat de eigen bijdrage wordt berekend op basis van het netto-inkomen. „Mensen met een beperking zijn gemiddeld veel meer kosten kwijt aan zorg dan een gezond persoon uit dezelfde inkomensgroep.”

Zorgmijders

Nibud berekende eerder al dat 40 procent van deze groep nu al zorg mijdt, bijvoorbeeld de tandarts, vanwege hoge kosten. „Die groep wordt mogelijk alleen maar groter wanneer zij ook meer gaan betalen door deze hervorming”, aldus Vliegenthart.

Directeur Deborah Lauria van Ieder(in), een koepelorganisatie voor mensen met een handicap, chronische ziekte of beperking, ontvangt dan ook verontrustende berichten. „Deze mensen krijgen met zoveel extra kosten te maken. Met deze mogelijke hervorming komen zij meer in de knel.”

Daarbij zou volgens haar de hervormingsplannen van het kabinet ook in strijd zijn met het VN-verdrag Handicap. In dit document, dat Nederland in 2016 ondertekende, staat dat mensen met een beperking hun verworven rechten niet mogen kwijtraken.

Een beter alternatief zou volgens de belangenorganisatie zijn om het gebruik van huishoudelijke hulp, waar de Wmo-regeling het meest voor gebruikt wordt, te beperken voor de hogere inkomensgroepen. „Zo spaar je de kwetsbare groep die écht afhankelijk is van de Wmo-regeling, maar verlicht je ook de druk voor gemeenten.”