
Goedemorgen, het is vandaag vooral wachten op meer duidelijkheid over de afspraken tussen China en Amerika in de heffingenoorlog. We melden dat hier uiteraard zo snel mogelijk. Intussen blijven China en de VS in die context ook voor vers nieuws zorgen, zoals jullie in dit nieuwsoverzicht kunnen lezen:
- De Braziliaanse president Lula da Silva is vandaag te gast in Beijing voor een top tussen China en Latijns-Amerika. De heffingenoorlog tussen China en de VS biedt kansen voor Brazilië, schrijft The Economist in een nieuwsoverzicht. Brazilië zou een deel van de wegvallende Amerikaanse export van rundvlees, kip, maïs, katoen en hout naar China kunnen vervangen, maar net als voor de EU bestaat het risico dat China producten die het niet meer in de VS kwijt kan in Brazilië gaat dumpen, ten koste van eigen producten.
- Het FD signaleert een trend in arbeidsvoorwaardenonderhandelingen: het fiscaal voordelig aflossen van de studieschuld (via het persoonlijk keuzebudget) is een populaire arbeidsvoorwaarde geworden.
- De huidige top van luchtvaartmaatschappij KLM heeft vorig jaar 32 procent meer aan bonussen ontvangen, ondanks slechtere resultaten en de nullijn die het van een deel van het personeel eist. Ook de commissarissen gaven zichzelf vorig jaar salarisverhogingen van respectievelijk 18 en 32 procent, schrijft De Telegraaf op basis van het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
- Door de stijgende voedselprijzen neemt het aantal vijftigplussers en gepensioneerden dat uit supermarkten jat sterk toe. Dat meldt The Guardian op basis van een bedrijf dat de beveiliging doet in veel supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de directeur van het bedrijf (Kingdom Services Group) geven politiecijfers voor deze groep geen goed beeld, omdat supermarkten bang zouden zijn voor negatieve publiciteit als ze aangifte doen van diefstallen door gepensioneerden.
- Trump kondigde zondagavond aan vandaag een decreet te tekenen dat ertoe zou moeten leiden dat prijzen voor medicijnen in Amerika met tientallen procenten dalen. De koersen van aandelen van een aantal grote farmaceuten daalden gelijk stevig op dat nieuws, meldt de FT. Het treft vooral bedrijven in India en elders in Azië.
Liveblog
Economieblog
Economieblog ma 12 t/m zondag 18 mei 2025
