Meer jongeren ervoeren in 2022 slaapproblemen en psychische klachten dan vijf jaar eerder

Jongeren stelden in 2022 vaker slaapproblemen en psychische klachten te ervaren dan vijf jaar eerder. Ook belemmeren die klachten hen vaker in het dagelijks leven, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in donderdag gepubliceerd onderzoek. Tegelijkertijd nam het aantal jongeren dat contact had met een psychisch zorgverlener, zoals een psycholoog, procentueel minder hard toe dan het aantal klachten.

In 2022 zei 22 procent van de 12- tot 25-jarigen op het moment van meten dat zij de afgelopen twee weken last hadden gehad van slaapproblemen. Dat is 8 procentpunt meer dan in 2017. Ongeveer een op de tien jongeren stelde zich door die slaapproblemen belemmerd te voelen in het dagelijks leven – ongeveer een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder.

Het aantal jongeren dat op het meetmoment de afgelopen vier weken psychische klachten had ervaren, nam tussen 2017 en 2022 toe van 8 tot 16 procent. Ook gevoelens van depressie verdubbelden in deze periode ruim: van zo’n 5 procent naar ongeveer 12 procent.

Hulpverlening

In totaal zeiden twee keer zoveel jongeren in 2022 last te hebben gehad van psychische klachten, depressie of belemmering door slaapproblemen dan in 2017. Het aantal jongeren dat aanklopte bij een zorgverlener steeg niet evenredig mee. Vorig jaar zocht 14 procent psychische hulp, tegenover 11 procent vijf jaar eerder. Meisjes en jonge vrouwen deden vaker een beroep op hulpverlening dan jongens.

Het CBS voert dit onderzoek jaarlijks uit in de zogeheten Gezondheidsenquête. Hoewel het instituut geen verklaringen voor de stijgingen geeft, bevestigen de cijfers conclusies uit eerdere onderzoeken naar mentale gezondheid onder jongeren. Ton Coenen, directeur van GGD GHOR Nederland, zei begin dit jaar tegen NRC dat de coronapandemie „zeker een rol speelt” in het verslechteren van de geestelijke gezondheid van jongeren. „Maar we hadden verwacht dat, nu het coronatijdperk ten einde is, geestelijke problemen zouden wegebben.”

De pandemie lijkt hier niet de enige oorzaak, zo zei hoogleraar jeugdpsychiatrie Wouter Staal van de Radboud Universiteit een jaar geleden tegen NRC. Volgens hem is de toename van mentale problemen onder jongeren de afgelopen twintig jaar zichtbaarder geworden. „Er gaat een groeiende stroom kinderen en jongeren richting psychiatrie en jeugdzorg”, aldus Staal destijds. „Dat zijn geleidelijke processen die in coronatijd enorm zijn versneld. Wie al op het randje zat, heeft een enorme dreun gekregen en is eraf gekukeld.”