Meer dan 7 procent van sterfgevallen in Indiase steden komt door luchtvervuiling

In de tien grootste steden in India kan 7,2 procent van de sterfgevallen in verband worden gebracht met luchtvervuiling. In New Delhi gaat het zelfs om 11,5 procent. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek naar de niveaus van kankerverwekkende microdeeltjes in de Indiase lucht tussen 2008 en 2019 in de The Lancet Planetary health. Hoewel India tot een van de landen met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld behoort, was er volgens de wetenschappers nog weinig onderzoek naar de dodelijke gevolgen gedaan.

De onderzoekers schrijven ruim 33.000 doden per jaar toe aan blootstelling aan de microdeeltjes PM2.5 in de vervuilde lucht. Een groot deel daarvan komt uit India’s dichtbevolkte hoofdstad New Delhi, met 12.000 doden per jaar. De onderzoekers benadrukken dat ook minder vervuilde steden als Bombay, Kolkata en Chennai hoge sterftecijfers hebben. Ze deden verder onderzoek in de steden Ahmedabad, Bengaluru, Hyderabad, Pune, Shimla en Varanasi. De Indiase normen voor luchtvervuiling worden daar regelmatig overschreden. Omdat de hoeveelheid toegestane luchtvervuiling in India vier keer hoger ligt dan die in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), roepen de onderzoekers de Indiase overheid op tot actie.


Lees ook

Kennis over de schadelijke effecten van luchtvervuiling neemt toe

Smog in de Italiaanse stad Milaan. De luchtvervuiling in de Povlakte is berucht.

In maart bleek dat maar zeven landen ter wereld voldoen aan de luchtkwaliteitsnorm van de WHO. Wereldwijd overlijden hier jaarlijks naar schatting zo’n zeven miljoen mensen aan. In juni schreef belangenorganisatie Health Effects Institute dat luchtvervuiling voor jonge kinderen nu een groter gezondheidsgevaar vormt dan slechte sanitaire voorzieningen of een gebrek aan schoon water.