Meer dan 50 mensen omgekomen bij aanhoudend studentenprotest in Bangladesh

Bij de anti-overheidsprotesten in Bangladesh zijn zondag verspreid over het land zeker vijftig mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van de politie en artsen. Demonstranten en de politie raakten, zoals afgelopen maand vaker, slaags met elkaar. Het overgrote deel van de slachtoffers, onder wie ook honderden gewonden, is demonstrant. Ook zouden volgens de Bengaalse politie „zeker veertien agenten” zijn omgekomen.

Studentenleiders eisen dat premier Sheikh Hasina aftreedt. Zij wordt verantwoordelijk gehouden voor omstreden hervormingen van de zwakke arbeidsmarkt in Bangladesh. In juni kondigde haar regering aan dat 30 procent van de overheidsbanen naar familieleden van vrijheidsstrijders uit de bevrijdingsbeweging van het land in 1971 moesten gaan. Voor Bengaalse jongeren een klap in het gezicht: zij kunnen al moeilijk aan werk komen, en overheidsbanen zijn in trek.

De regering van Hasina trok hetzelfde plan in 2018 in nadat studenten eveneens massaal de straat op gingen. Vooralsnog is er weinig dat op een herhaling van die cyclus wijst: ordetroepen proberen de protestbeweging met veel geweld — kogels en traangas, een avondklok, het lamleggen van het internet — de kop in te drukken. Duizenden studenten zijn opgepakt. Alleen in juli al kwamen meer dan tweehonderd studenten om het leven, meestal door politiekogels. Het Hooggerechtshof van Bangladesh heeft inmiddels wel weer afgeraden het quotum af te zwakken, maar de geest is al uit de fles.


Lees ook

Ondanks bloedbad gaan studenten in Bangladesh door met demonstraties

Studenten staan tegenover de politie tijdens een demonstratie in Dhaka, Bangladesh. „Voor zover we kunnen vaststellen, zijn het niet militairen die op de studenten hebben geschoten.”