Meer dan 5.300 lichamen aangetroffen in Libische Derna, autoriteiten vrezen voor verdubbeling slachtoffers

Ravage In de Libische kustplaats wordt woensdag nog altijd gezocht naar lichamen van slachtoffers van storm Daniel. Autoriteiten vrezen dat het dodental de komende uren zal toenemen.
Grote delen van de Libische kustplaats Derna zijn verwoest door de storm.
Grote delen van de Libische kustplaats Derna zijn verwoest door de storm. Foto Esam Omran Al-Fetori/Reuters

Er wordt steeds meer duidelijk welke omvang de catastrofale gevolgen van storm Daniel voor Libië heeft. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn inmiddels 30.000 mensen ontheemd geraakt als gevolg van het natuurgeweld. De Libische kustplaats Derna is het zwaarst getroffen; tot dusver werden 5.300 lichamen gevonden door reddingswerkers. Naar verwachting neemt dat aantal de komende uren toe. Autoriteiten zijn zelfs bang voor een verdubbeling, zo meldt persbureau Reuters.

Lees ook: ‘De oostelijke kustlijn van Libië bestaat haast niet meer’

De storm heeft grote delen van Derna geruïneerd, toegangswegen zijn beschadigd waardoor humanitaire hulp maar moeizaam op gang komt. Nadat de dammen het zondagavond begaven zijn volledige wijken weggespoeld. De omvangrijke ravage wijt locoburgemeester Ahmed Madroud aan de infrastructuur, die in zijn ogen niet bewapend is tegen zulk verwoestend natuurgeweld. Zo zijn de dammen in Derna al twintig jaar niet onderhouden, zegt Madroud tegen Al Jazeera. Hij verwacht dat de aangerichte schade moeilijk te herstellen zal zijn.

Sinds dinsdag geldt op verschillende plekken de noodtoestand. De storm raasde zondag over Libië en heeft ook in andere delen van het Noord-Afrikaanse een ravage aangericht, maar een actueel dodental is woensdagochtend nog niet vastgesteld. Over de omvang van de ramp heerst onduidelijkheid, ook omdat de door de Verenigde Naties erkende regering andere cijfers deelt dan de oostelijke regering, waaronder Derna valt. Daarnaast zijn veel rampgebieden door de gevolgen van de storm moeilijk bereikbaar.

De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) stelde eerder al noodfinanciering aan te willen vragen om zo een antwoord te bieden op de grote behoefte aan gezondheidszorg, onderdak en voedsel in de getroffen gebieden. Ook het Nederlandse Rode Kruis heeft inmiddels een inzamelingsactie geopend voor onder meer tenten, dekens, voedsel en schoon drinkwater. „Er is op dit moment een tekort aan alles”, zegt Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. „Mensen zijn hun huis kwijt en hebben dringend medische hulp nodig.”