Meer boeren dan bekend overschrijden stikstofregels

Natuurvergunningen Mogelijk duizenden boerenbedrijven hebben geen vereiste milieuvergunning aangevraagd. Legaliseren wordt lastig.

Foto Jeffrey Groeneweg/ANP/Hollandse Hoogte

In Nederland werken veel meer boeren zonder vergunning om stikstof uit te stoten dan tot dusver publiekelijk bekend was. Naast de circa 2.500 zogeheten PAS-melders blijken vele honderden – mogelijk duizenden – agrarische bedrijven zonder zo’n natuurvergunning te werken, omdat ze die niet hebben aangevraagd nadat de wet in 2009 werd veranderd.

Voor de 2.500 boeren die eerder toestemming hadden voor hun stikstofuitstoot op basis van het Programma Aanpak Stikstof (de PAS-melders), zoekt de overheid een oplossing. Doordat de Raad van State in 2019 bepaalde dat het PAS ten onrechte vooruitliep op toekomstige stikstofreductie, is de uitstoot van de betrokken boeren in feite illegaal.

Lees ook: Het Rijk gaat 259 boerenbedrijven zonder vergunning toch niet helpen

Nu blijkt nóg een grote groep boerenbedrijven geen vergunning te hebben. Zij waren al actief voordat in februari 2009 nieuwe Europese wetgeving dwong tot aanvraag van een milieuvergunning. Velen hebben dat niet gedaan, soms op advies van de provincie. Deze groep staat bij overheden bekend als ‘interimmers’. Provincies en Rijk wijzen naar elkaar voor een oplossing.

Brede marge

Het bestaan van de ‘interimmers’ is bekend in de agrarische wereld en in de politiek, maar heeft tot dusver nauwelijks aandacht gekregen. Op de omvang van de groep heeft niemand duidelijk zicht, omdat een centraal landelijk vergunningensysteem ontbreekt. De Noordelijke Rekenkamer schatte in 2014 het aantal alleen al in Drenthe op ruim duizend bedrijven, en in Friesland op 250 tot 400. De provincie Drenthe bekijkt of die cijfers „nog actueel zijn”, zegt een woordvoerder. Friesland zegt dat het mogelijk is dat „een aantal” boeren inmiddels wel de juiste vergunning heeft.

Milieu- en gezondheidsinstituut RIVM schat dat de interimmers verantwoordelijk zijn voor veel meer stikstofneerslag dan de PAS-melders. Het hanteert daarbij wel een extreem brede marge. In het uiterste geval kan een vijfde van de neerslag op kwetsbare natuur afkomstig zijn van interimmers.

Net als bij de PAS-melders zoekt de overheid voor de interimmers een mogelijkheid om hun stikstofuitstoot via afgifte van een vergunning te legaliseren. Met de strenge Europese voorwaarden voor stikstofuitstoot bij kwetsbare natuur is dat heel ingewikkeld.

Meermaals is de indruk gewekt dat de interimmers landelijke hulp zouden krijgen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) schreef de Tweede Kamer in 2014 dat het Rijk de groep moest helpen „gezien het landelijke karakter” van het probleem, in plaats van „dat iedere provincie dat afzonderlijk doet”. Ook voormalig minister Johan Remkes (VVD), die zich op verzoek van het kabinet-Rutte IV boog over de stikstofproblematiek, adviseerde vorig jaar dat de landelijke overheid deze boeren moet helpen legaliseren.

Verantwoordelijkheid

Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ligt de verantwoordelijkheid voor interimmers bij de provincies. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) vindt juist dat het Rijk „in principe” een oplossing moet vinden. De belangenbehartiger van de provincies wijst daarnaast naar de betrokken boeren. Die moeten „zelf voor de benodigde stikstofruimte zorgen”. Ook Drenthe stelt dat als de provincie een boerenbedrijf zonder natuurvergunning ontdekt, het bedrijf die zelf moet aanvragen of de bedrijfsactiviteit moet „staken”.

Volgens het ministerie ligt de verantwoordelijkheid bij de provincies. Die wijzen naar het Rijk en naar de boeren zelf

Legaliseren van PAS-melders is een enorm lastig dossier in de stikstofcrisis. Daarvoor is de stikstofruimte nodig van boeren die stoppen met hun bedrijf. Daarna kan het Rijk die ruimte verdelen. Dat lukt tot nu toe amper, omdat maar weinig boeren hun bedrijf beëindigen. Bij de interimmers lijkt legalisatie nog moeilijker, omdat zij volgens het RIVM vermoedelijk meer stikstof laten neerslaan op kwetsbare natuur en dus ook meer stikstofruimte behoeven.

De agrarische sector rekent op de overheid om de problemen op te lossen. Boerenbelangenorganisatie LTO ziet PAS-melders en interimmers als slachtoffers van een onbetrouwbare overheid. Tijdens het overleg over het Landbouwakkoord vorig jaar hamerden landbouworganisaties op hulp van het Rijk, zo blijkt uit gespreksnotities van LNV.