Medicijntekort in 2023 hoger dan ooit

Het tekort aan medicijnen in Nederland was vorig jaar zo’n 50 procent groter dan in 2022. Dat is het hoogste tekort ooit, aldus apothekersorganisatie KNMP dinsdag.

Volgens de apothekers waren 2.292 soorten geneesmiddelen in 2023 minstens twee weken lang niet beschikbaar. Een jaar eerder gold dat nog voor 1.514 medicijnen. Dat was toen ook al een record.

Volgens de KNMP hebben zo’n 5 miljoen van de 13 miljoen Nederlandse medicijngebruikers te maken gehad met de schaarste. De tekorten raakten patiënten met uiteenlopende aandoeningen als infecties, tetanus, diabetes, epilepsie en kanker. Gemiddeld werd een tekort binnen 107 dagen opgelost. Dat is zestien dagen later dan in 2022. Bijna de helft van de ontbrekende medicijnen kon binnen tien weken weer worden geleverd.

Kleine afzetmarkt

Nederland heeft al jaren te maken met grote medicijntekorten. Eind vorige maand nog sloegen apothekers alarm over een tekort aan cruciale antibiotica. Hiervoor zijn verschillende oorzaken: soms zijn het internationale handelsproblemen die toevoer lastig maken, of zijn er productiestops bij fabrieken in India en China waar veel werkzame bestanddelen worden gemaakt.

Andere verklaringen zijn specifiek voor Nederland: omdat de afzetmarkt relatief klein is en farmaceuten lage prijzen krijgen voor basale geneesmiddelen, is het niet aantrekkelijk te produceren voor de Nederlandse markt. Door een complex systeem van aanbesteding is de geneesmiddelenprijs in Nederland de afgelopen jaren flink gedaald. Dat is in principe fijn voor de gebruiker, maar daardoor sturen fabrikanten ‘zeldzame’ medicijnen liever naar bijvoorbeeld Duitsland als een fabriek in India stilvalt.

Intussen belast het tekort personeel van apotheken. Daar is sprake van veel „kunst- en vliegwerk” om alternatieven of andere merken te zoeken, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. Hier gaat volgens hem veel tijd in zitten. Volgens een peiling van de organisatie is bij veel apotheken iemand voltijds bezig tekorten op te lossen.

Gedwongen overstappen naar een ander medicijn bezorgt medicijngebruikers bovendien onrust. Zelfs kwetsbare patiënten op de ‘rode lijst’ van medicijnen die niet gewisseld mogen worden, zijn soms volgens Prins getroffen.

De KNMP bepleit meer productie van cruciale geneesmiddelen dichter bij huis. Binnen de Europese Unie wordt hierover al langer gesproken, maar dit regelen is complex en duur. Europese geneesmiddelenfabrikanten maken nu vooral nicheproducten, terwijl bulkproducten als paracetamol in Azië worden gemaakt. Ook wil de KNMP aanpassing van het financieringssysteem, waardoor de markt een grotere rol krijgt en het voor producenten aantrekkelijker wordt voor Nederland te produceren.

Medicijnen kopen wordt dan mogelijk duurder, maar het is belangrijk om te beseffen dat de tekorten óók veel geld kosten, zei Wout Dullaert, hoogleraar supply chain logistics aan de VU Amsterdam eerder tegen NRC. Daarbij wees hij ook op de tijd die apothekers en huisartsen kwijt zijn aan alternatieve kuren wanneer een geneesmiddel niet beschikbaar is.

Dullaert pleitte eerder voor een nieuw systeem van aanbesteding, waarbij bijvoorbeeld een geneesmiddel bij twee leveranciers wordt ingekocht. Zo blijft er altijd een alternatieve stroom als er in één keten problemen ontstaan.