Mediahuis lanceert sportsite die met hulp van AI wordt gemaakt

Journalistiek Resport.nl is sinds dinsdag online. De site verzamelt en publiceert met hulp van ChatGPT artikelen die zijn geschreven door persbureau ANP.
De site bericht over verschillende sporten - van wielrennen tot schaatsen en motorsport - maar niet over voetbal.
De site bericht over verschillende sporten – van wielrennen tot schaatsen en motorsport – maar niet over voetbal. Foto Resport.nl

Mediahuis Nederland heeft dinsdag sportsite Resport.nl gelanceerd, deels gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI). Het is een van de eerste sites in Nederland die met behulp van AI gepresenteerd wordt.

De site publiceert met hulp van programma ChatGPT artikelen die door persbureau ANP geschreven zijn. ChatGPT past koppen van berichten aan – verschillende voor de homepage en wanneer iemand het bericht zelf aanklikt – en voorziet artikelen van zogeheten metadata, die stukken online makkelijker vindbaar maakt.

Ervaren redacteuren zullen Resport.nl wel dagelijks checken, zegt Amarins de Boer, hoofdredacteur van Metro en binnen Mediahuis verantwoordelijk voor digitale platformen als Famme, J/M Ouders en Culy. „Daarnaast staat er onder ieder artikel wat er door AI is gegenereerd. Als een redacteur na publicatie iets aanpast, bijvoorbeeld de kop, zul je dat ook terugvinden onderaan het artikel.”

‘Feitelijk en overzichtelijk’

Hoeveel uur aan mensenwerk er op dagelijkse basis aan de site besteed zal worden, is niet duidelijk. Mediahuis was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. „Sport is een nieuwscategorie die redelijk feitelijk en overzichtelijk is, en zich daarom bij uitstek leent voor dit experiment”, aldus De Boer. „AI ontwikkelt zich razendsnel. Door Resport ontdekken we in hoog tempo de kansen en valkuilen.”

De site bericht over verschillende sporten – van wielrennen tot schaatsen en motorsport – maar niet over voetbal. Eerder begon tijdschrift Voetbal International online het zogeheten ‘match center’, met daarin door robots geschreven verslagen. Volgens de site is dit een „aanvulling op de reguliere wedstrijdverslagen op de site, die nog steeds door de redactie gemaakt worden.”