Medewerkers zeggen: de koers van de op non-actief gestelde Arnold Karskens bedreigt het voortbestaan van Ongehoord Nederland

Eén ding is zeker in het ernstige, interne conflict bij omroep Ongehoord Nederland dat dit weekend aan het licht kwam: van de door beide partijen nadrukkelijk bepleite vertrouwelijkheid is geen sprake.

De bekendmaking dat voorzitter en mede-oprichter Arnold Karskens op non-actief is gesteld, ging zaterdag op X, het voormalige Twitter, gepaard met bittere, persoonlijke verwijten en beschuldigingen over en weer. „Het voortbestaan van ON! hangt aan een zijden draadje”, aldus Karskens.

Ook een brandbrief waarin anonieme medewerkers van ON zich bij de ledenraad en de raad van toezicht van de omroep beklaagden over Karskens, kwam op straat te liggen. Zowel de „huidige ideologische koers als de bestuursstijl” zouden het voortbestaan van de omroep bedreigen.

Zaterdagmiddag maakte Ongehoord Nederland bekend dat Karskens, behalve voorzitter ook boegbeeld van de omroep, op non-actief is gesteld. Hij moet met onmiddellijke ingang zijn werk neerleggen, mag het pand niet meer in en mag geen contact opnemen met werknemers van Ongehoord Nederland. De maatregel volgt op „serieuze klachten vanuit de eigen organisatie over zijn functioneren”. De klachten worden nog onderzocht, maar de raad van toezicht vond snel ingrijpen gewenst.

Een half uur eerder had Karskens zelf de openbaarheid gezocht, eveneens op X, met de publicatie van zijn „voorlopige officiële concept reactie” van acht pagina’s op de maatregel, gericht aan de ledenraad („Graag met de grootste vertrouwelijkheid behandelen”.) Karskens spreekt van „karaktermoord” en „stuitende leugens”. Hij ontkent alle aantijgingen en schrijft dat de raad van toezicht en twee overige bestuursleden een „coup” tegen hem plegen. Karskens: „De coupplegers tolereren bagatellisering van de Holocaust en staan racistische uitingen binnen de omroep toe. Uiteraard kan ik mij hier niet mee verenigen.”

Alternatief

Ongehoord Nederland (ON) is opgericht om een stem te geven aan stemmen van rechts Nederland die onvoldoende gehoord zouden worden bij de publieke omroep. Nieuwsrubriek Ongehoord Nieuws, die twee keer per week rond lunchtijd wordt uitgezonden, wil een alternatief bieden voor de vermeend links-liberale en politiek correcte berichtgeving die dominant zou zijn bij de NPO. De omroep spreekt zich graag uit tegen de Europese Unie, klimaatmaatregelen en migratie en bepleit „het behoud van Nederlandse tradities en cultuur” – en bood ruimte aan het verkondigen van de racistische ‘omvolkingstheorie’.


Lees ook

Hoe Arnold Karskens de NPO tot het uiterste dreef

Arnold Karskens, voorzitter van Ongehoord Nederland.

Naast de inhoudelijke kritiek hekelen de klagers de „giftige afreken- en angstcultuur”

De korte geschiedenis van de omroep – de eerste tv-uitzending was op 22 februari 2022 – is rijk aan conflicten. Vorig jaar stond in het teken van ‘Het gevecht met de NPO’, zoals een hoofdstuk in het jaarverslag heet. In april 2023 vroeg de NPO aan toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu (D66) om de licentie van ON in te trekken, vanwege het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep en falende samenwerking met andere omroepen. In november wees Uslu dat verzoek voorlopig af, wat een maand later werd bevestigd door haar opvolger. ON kon door.

Bij de interne kwesties speelt vaak het verwijt van antisemitisme. Dat begon al met het vertrek van mede-oprichter en ‘chef humor’ Haye van de Heyden eind 2019, omdat hij vond dat ook Holocaust-ontkenners mochten aanschuiven bij ON (toen nog omroep in oprichting). Later moest Taco Dankers, voorzitter van de raad van toezicht, opstappen vanwege banden met een antisemitische denktank. Ook bij het huidige conflict speelt volgens Karskens antisemitisme een rol. Een van de redacteuren zou „zich op de redactie met regelmaat te buiten [gaan] aan antisemitische uitlatingen”.

Aanleiding

De brandbrief van medewerkers was de aanleiding voor Gertjan Mulder en Rob Legeland , respectievelijk voorzitter en lid van de raad van toezicht, om Karskens op non-actief te stellen. In de negentien pagina’s tellende brief, zondag gepubliceerd door website GeenStijl, geeft ‘een collectief bezorgde medewerkers’ een gedetailleerd overzicht van wat er volgens hen allemaal mis is bij ON. Oorzaak van alle problemen is volgens de briefschrijvers de dominante houding van Karskens. Hun oplossing: Karskens moet weg.

Volgens de werknemers – ON heeft circa tien mensen in dienst, en maakt daarnaast gebruik van tientallen freelancers – heeft Karskens vanaf januari dit jaar een inhoudelijke koerswijziging doorgevoerd. Het rechtse kabinet in wording moest worden geprezen. Kritiek op PVV-leider Wilders – ON-medewerkers hadden moeite met zijn ‘vermildering’ – en later op Dick Schoof was taboe. Volgens de medewerkers schond Karskens daarmee de onafhankelijkheid van de redactie en werd ON een „schoothondje van de macht”.

Naast de inhoudelijke kritiek hekelen de klagers de „giftige afreken- en angstcultuur” op de redactie. Ze noemen 24 voorbeelden waarbij werknemers onheus zouden zijn bejegend, variërend van slechte arbeidsvoorwaarden tot commentaar over hun uiterlijk. Opvallend is de beschuldiging dat Karskens geen bescherming wilde regelen voor verslaggevers bij demonstraties met kans op geweld tegen de pers. „Het wekt de suggestie dat hij bewust aanstuurde op escalatie en dat medewerkers door Karskens als boksbal werden gebruikt om publicitaire waarde te genereren.”


Lees ook

Presentatrice Raisa Blommestijn vertrekt bij Ongehoord Nederland

Ongehoord Nederland laat maandag weten dat de omroep Raisa Blommestijn meermaals had verzocht om „zorgvuldig om te gaan” met haar online uitspraken.

Op de achtergrond van het conflict speelt volgens de medewerkers dat zowel de kijkcijfers van ON als het ledenaantal sterk teruglopen. Grote onvrede zou er ook op de redactie zijn over het vertrek in januari van presentatrice Raisa Blommestijn na een conflict met Karskens. Zelf maakte zij op X zaterdag bekend weer terug te keren bij de omroep. In mei werd bekend dat zij door het OM wordt vervolgd voor groepsbelediging. In een uitzending had ze onder meer over zwarte mensen gesproken als „negroïde primaten”. Volgens de briefschrijvers heeft Reinette Klever, destijds bestuurslid van ON en nu minister van Buitenlandse Handel, tegen de raad van toezicht gelogen over het vertrek van Blommestijn.