‘Medemenselijkheid, dat is waar dit boek over gaat’

Nog maar een jaar geleden las ik Solito (2022) van de Salvadoriaanse schrijver Javier Zamora die in zijn autobiografie beschreef hoe hij als negenjarig kind, zonder begeleiding, de grens van Mexico naar de VS overstak. Zijn vader was eerder gevlucht voor de burgeroorlog in El Salvador, zijn moeder volgde drie jaar later en in 1999 vonden ze Javier oud genoeg om met een ‘coyote’ de oversteek te maken (‘Ik wist niet wat een grens was, of wat legaliteit betekende. Wat ik wel wist, was dat ik herenigd wilde worden met mijn ouders, door hen vastgehouden wilde worden’, zou hij jaren later zeggen in The New York Times).

De reden destijds voor Zamora om het boek te schrijven was de verkiezing van Donald Trump in 2016. Iedereen sprak over die onbegeleide kinderen, foto’s van jongens én meisjes hangend bij de grens gingen de hele wereld over. Het beleid van de regering werd om kinderen aan de grens van hun ouders te scheiden. Zamora wilde dat we ons een waarachtig beeld zouden vormen van wat een onbegeleid kindmigrant is.

Toen ik het boek vorig jaar las, beleefde ik het vooral als moeder: hoe kun je je zoon alleen zo’n overtocht laten maken, waarom vertrouw je je kind toe aan een mensensmokkelaar? Het maakte dit verhaal hartverscheurend: hoe vaak is hij niet doodsbang en verlangt hij naar zijn moeder? Ziet hij cactussen aan voor mensen of loopt hij op een knisperende ondergrond waarvan het geluid hem doet denken aan cornflakes? Ik las ook iets anders: medemenselijkheid onder de migranten; hoe andere migranten de kleine Javier opvangen, hem op de schouders nemen en hem niet aan zijn lot overlaten. Met drie van hen, vormde hij een soort familie.

Ik herlas Solito dit jaar omdat Trump nu opnieuw president wordt en al tijdens zijn campagne zijn anti-immigrantenretoriek verder opvoerde en aankondigde zoveel mogelijk van de 11 miljoen ongedocumenteerde immigranten te ‘deporteren’.

Hoe ging dat ook alweer met Zamora? Was hij niet twee keer ‘gedeporteerd’, zo noemde hij het, naar Mexico? Bij herlezing richtte ik me er nu vooral op hoe Zamora als kind ‘la USA’ probeerde te bereiken.

Het maakte dit verhaal hartverscheurend: hoe vaak is hij niet doodsbang en verlangt hij naar zijn moeder?

De groep waar hij deel van uitmaakt wordt aangehouden bij de grens en Javier wordt meteen gescheiden van Chino die zich, samen met Patricia, gedurende de reis als ouder over hem had ontfermd. Met Patricia en haar dochter wordt hij opgesloten in ‘dierenhokken’ en ‘gedeporteerd’ naar Mexico. Pas bij de derde poging lukt het de overgebleven Vier, zoals Javier zijn surrogaat-familie noemt, de grens met succes over te steken en wordt hij uiteindelijk herenigd met zijn ouders. Zeven weken lang hebben die gewacht op dat ene telefoontje. Ze durfden niet eerder naar de grens te gaan uit angst zonder geldige papieren door de Border Patrol te worden opgepakt en ‘gedeporteerd’.

Bij herlezing trof me eigenlijk nog veel meer dan de eerste keer de onvoorwaardelijke steun die de de zogenaamde ouders de kleine Javier hebben gegeven. Chino, als vader, nam hem op de rug als hij niet meer kon en Patricia, die samen met haar eigen dochter de kleine Javier tegen haar aan laat slapen, zorgt ervoor dat hij genoeg drinkt.

Met extra aandacht herlas ik ook het nawoord, waarin Zamora schrijft over de tijd na zijn reis. Met zijn ouders heeft hij het maar een paar keer gehad over wat hij in die zeven weken heeft meegemaakt. ‘Toen ik ze daarover vertelde, moesten ze allebei huilen, ze wisten nog hoe ik rook toen ze me weer terugzagen – ‘urine, poep, zweet, een nare stank’ die ze nooit meer zijn vergeten.’

Zou de herverkiezing van Trump niet de aanleiding kunnen zijn voor het reeds toegezegd tweede boek? In The New York Times schreef hij negen jaar lang zijn best te hebben gedaan om in aanmerking te komen voor een Green Card. ‘Ik werkte hard, deed het goed op school, ging naar de universiteit, werd schrijver […]. Ik heb de hele tijd geweten dat elk cijfer, elk gedicht, elke studentenevaluatie, elke paper zou bijdragen aan mijn ‘beoordeling’. En zijn ouders? Ook daarover zou het tweede deel kunnen gaan.