ME grijpt in bij demonstratie Ajax-supporters na vernielingen bij politiebureau

De ME heeft zondagmiddag ingegrepen nadat tegen de politiestaking demonstrerende Ajax-supporters in het centrum van Amsterdam vernielingen aanrichtten. Dat schrijft de Amsterdamse politie op X.  Zo is een slagboom afgebroken en tegen het cellencomplex gegooid, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP. „Ondanks vele waarschuwingen blijft een groep de confrontatie zoeken. De mobiele eenheid voert nu charges uit om deze groep te verdrijven”, meldt de Amsterdamse politie.

De demonstratie begon om 14.30 uur en trok naar schatting zo’n honderd mensen. De supportersvereniging van Ajax riep vrijdag op om op de tijd van de afgelaste wedstrijd tegen FC Utrecht naar het Leidseplein te komen, „om er samen een gezellige middag van te maken”. In de loop van de middag kreeg de demonstratie het karakter van een rel: de sfeer werd onrustig, mensen liepen met vuurwerk en er waren harde knallen te horen. Een groep hooligans rende naar een tram, die tot stilstand kwam, en sloeg hard op de ramen. Andere trams worden nu omgeleid. Rond vier uur begonnen demonstranten zich naar het politiebureau op de Marnixstraat te bewegen.

Bij het hoofdbureau van de politie in Amsterdam kwam de ME in actie.
Foto Eric Brinkhorst
Ajax-supporters slaan op een tram.
Foto Eric Brinkhorst
Ajax-supporters lopen met vuurwerk en steken harde knallers af.
Foto Eric Brinkhorst

Ajax-supporters kondigden vrijdag aan op het Leidseplein te gaan demonstreren, nadat de politiestaking voor de tweede keer in korte tijd een streep zette door een wedstrijd van hun favoriete voetbalclub. Twee weken geleden ging de voetbalklassieker tussen Feyenoord en Ajax om dezelfde reden niet door: de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kon zonder de politie niet de veiligheid van de supporters en spelers garanderen, lichtte hij toe. Ajax had sowieso al een wedstrijd minder gespeeld dan andere teams en loopt inmiddels drie wedstrijden achter op PSV — terwijl het speelschema weinig ruimte overlaat voor inhaalwedstrijden.

Onder supporters leeft het gevoel dat hun club „continu doelwit is van dit soort acties”. De politie gaf vrijdag aan dat de acties niet tegen Ajax zijn gericht, maar op de „relevante” wedstrijden. Daar is de politie immers het hardst nodig.