‘MDMA en therapie mogelijk goed voor post-traumatische stress’

Er moet snel een grootschalig onderzoek komen naar de behandeling van ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS) met mdma, de werkzame stof in de uitgaansdrug xtc. Dat adviseert de Staatscommissie MDMA in het rapport ‘Voorbij de extase’, dat donderdag werd overhandigd aan demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra (D66).

Mensen met ernstige PTSS kunnen baat hebben bij behandeling met dit middel, maar dat is nu nog verboden. Met een grootschalige studie kan dit wetenschappelijk worden onderzocht en kunnen mensen met ernstige PTSS mogelijk worden geholpen.

De commissie concludeert dat de behandeling „binnen een klinische, gecontroleerde setting” veilig en effectief is, en wijst op Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat 50 tot 70 procent van de patiënten na afloop van de behandeling geen ernstige klachten meer heeft. Behandeling met mdma is niet in strijd met Europese wet- en regelgeving en internationale verdragen, constateert de commissie.

De behandeling waar de commissie naar keek bestaat uit twee tot drie sessies waarbij een patiënt mdma krijgt, gevolgd door therapeutische sessies. Bij alle sessies zijn twee behandelaren aanwezig.

Het advies druist in tegen dat van een wetenschappelijke commissie in de Verenigde Staten. Die twijfelt aan de betrouwbaarheid van bestaande onderzoeken en adviseerde dinsdag het voedsel- en medicijnenagentschap FDA om mdma niet te gebruiken bij de behandeling van PTSS. De Amerikaanse commissie vindt de risico’s groter dan de mogelijke voordelen.

In Australië is de therapie onder voorwaarden wel toegestaan voor de behandeling van PTSS en depressie. Over die beslissing waren wetenschappers verdeeld.


Lees ook
Een ‘love drug’ om van je oorlogstrauma af te komen

Een ‘love drug’ om van je oorlogstrauma af te komen

‘Ambigue resultaten’

Psychiater Jim van Os, hoofd van de divisie Hersenen in het UMC Utrecht, is ook kritisch. „De studies naar deze behandeling laten ambigue resultaten zien, ze zijn slecht opgezet. Het is ook vrijwel onmogelijk om ter controle een goede placebobehandeling te ontwerpen.”

Een bekend kritiekpunt, zegt psychiater Tijmen Bostoen. „Maar ik vind niet dat je kunt zeggen dat hierdoor de uitkomst van de studies ongeldig is.” Hij behandelde acht mensen met ernstige PTSS met de mdma-psychotherapie in het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, het enige centrum in Nederland dat dit onderzoek mag doen. Bij deze patiënten had geen van de bestaande behandelingen geholpen. „De effecten van de behandeling zijn enorm. Die kunnen zeker versterkt zijn doordat de patiënten verwachten dat de therapie zal helpen. Maar je moet ook naar de lange termijn kijken. Na drie maanden en na een jaar zie je dat de effecten behouden blijven. Dat is niet alleen maar te verklaren door een placebo-effect.”

„Mensen met PTSS hebben schokkende gebeurtenissen doorgemaakt, zoals seksueel geweld of oorlogsgeweld, die ze steeds herbeleven”, zegt Bostoen. „Mdma zorgt dat mensen met zachtheid kijken naar die nare ervaring, onder begeleiding van psychotherapeuten. Na twee of drie sessies met het middel volgen meerdere therapeutische sessies waardoor mensen de ervaring achter zich kunnen laten. Mensen pakken hun leven weer op, hun werk, kunnen weer bij hun gezin wonen.”

Bostoen raadt het recreatief slikken van mdma af voor mensen met ernstige psychische klachten. „Je kunt er slechter van worden zonder die psychotherapeutische context.”

Psychiater Robert Schoevers van het UMC Groningen vindt het advies om meer onderzoek te doen een goed idee. „Op deze manier kun je het middel geven aan patiënten die geen andere opties hebben, en ondertussen gegevens verzamelen en ervan leren. Dat ontslaat het veld niet van de plicht om grote studies met goede controlegroepen te doen.”

Bij de presentatie van het rapport kondigde minister Dijkstra aan dat de regering 2,6 miljoen euro ter beschikking stelt voor onderzoek het gebruik van psychedelica bij psychiatrische aandoeningen.