Bij studentenverenigingen zijn ze niet welkom. Studentenkortingen bij kappers, kledingzaken, sportclubs gelden voor hen lang niet altijd. En in veel studentensteden mogen ze niet meedoen aan de introductieweek voor nieuwe studenten.
Maar als het om fraudebestrijding gaat, is er in Nederland wél bijzondere aandacht voor de mbo-student. Vorige week bleek dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) – die de studiebeurzen uitkeert – een mbo-opleiding ziet als risicofactor voor fraude met de uitwonendenbeurs. Net als een lage leeftijd en een kleine afstand tot het ouderlijk huis, volgens een onderzoek van advies- en accountantsbureau PwC. Het onderzoek kwam er na publicaties van Hoger Onderwijs Persbureau, NOS op 3 en journalistiek onderzoeksplatform Investico over de discutabele fraudebestrijding van DUO.
Het gevolg van DUO’s fraudebestrijdingsmodel is dat „voornamelijk mbo-studenten met een niet-Nederlands klinkende naam” de afgelopen tien jaar werden geselecteerd voor fraudecontroles. Het zijn namelijk vooral studenten met een migratieachtergrond die dichtbij hun ouders blijven wonen. Bovendien hadden studenten uit wijken waar veel migranten wonen een twee keer hogere kans om geselecteerd te worden in de tweede fase van het selectieproces, waarin handmatig werd geselecteerd.
‘Achtergesteld’
„Het is heel pijnlijk”, zegt Miray Özügüzel (19), voorzitter van JOB MBO, de landelijke belangenorganisatie voor mbo-studenten. „En ook ongemakkelijk, want het is natuurlijk niet de eerste keer dat mbo-studenten achtergesteld worden ten opzichte van hbo- en wo-studenten. En dan komt het aspect migratieachtergrond er ook nog eens bij.”
Het interview vindt plaats in een koffietent op Den Haag Centraal, want zometeen hebben Özügüzel en andere bestuursleden hun ‘periodiek overleg’ bij het ministerie van Onderwijs, tegenover het station. Dan praten ze met beleidsmedewerkers over actuele zaken aangaande het mbo. Vast agendapunt is (kansen)gelijkheid.
Het DUO-nieuws bewijst maar weer dat er op dat gebied nog veel werk te verzetten is, vindt Özügüzel. Ze noemt de studentenkortingen, de introductieweken. En dat mbo-studenten soms nog steeds ‘leerlingen’ worden genoemd, terwijl ‘leerling’ en ‘student’ toch twee heel verschillende termen zijn. Een ogenschijnlijk klein iets, maar zo houd je wel het „imagoprobleem” van het mbo in stand, zegt ze. „Net als wanneer je over het mbo zegt: we hebben de handjes nodig. Ik studeer bijvoorbeeld juridische dienstverlening; ik werk niet met mijn handen.”
Özügüzel heeft een broodje en een ijskoffie voor zich staan, maar die raakt ze nauwelijks aan. „Dan raak ik uit mijn verhaal.” Ze praat vurig en met veel handgebaren als het gaat over de fraudebestrijding van DUO. „Als je uit een kwetsbare groep komt die juist beschermd zou moeten worden, en zo door de overheid behandeld wordt, dan voel je je nog kwetsbaarder. Terwijl uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer een vierde van de mbo-studenten vertrouwen heeft in de Tweede Kamer en zo’n 38 procent in ambtenaren.”
Özügüzel merkte dat het DUO-nieuws haar persoonlijk raakte, omdat ze precies de student is die steeds uit het fraudemodel van de organisatie kwam rollen: de mbo’er met de niet-Nederlands klinkende naam. Haar vader is van Turkse komaf, haar moeder van Tunesische. Özügüzel werd in Turkije geboren en verhuisde op haar vijfde naar Nederland. „Op mijn basisschool in de Biblebelt werd ik gepest, omdat ik anders was dan de andere kinderen. En nog steeds merk ik weleens dat ik word gezien als anders. Dat mensen bijvoorbeeld verbaasd zijn dat ik accentloos Nederlands spreek. Dat gebeurt niet altijd bewust, denk ik. Het is de angst voor wat je niet kent. Net zoals met mbo’ers versus hbo’ers en wo’ers: als ze niet met elkaar omgaan, zullen ze elkaar ook nooit leren kennen en elkaar als gelijkwaardig gaan zien. Gelijken zijn we niet, maar gelijkwaardig zijn we wel.”
Lees ook
‘Studenten met migratieachtergrond vaker beschuldigd van fraude door DUO’
Geen misbruik
Tussen 2012 en 2023 onderwierp DUO 26.800 studenten op basis van het bovengenoemde risicoprofiel aan een huisbezoek. Daarmee controleert de instantie of de student daadwerkelijk op het opgegeven adres woont en dus terecht een uitwonendenbeurs (466,69 euro per maand in 2024) ontvangt, die hoger is dan de thuiswonendenbeurs (121,33 euro). 69 procent van deze studenten bleek geen misbruik te hebben gepleegd, schrijft PwC in zijn rapport. Daarin staat ook dat er geen „wetenschappelijke maatstaven” zijn om te beoordelen of een risicoselectiemodel goed of slecht presteert, maar dat uit het onderzoek een „beeld naar voren” komt dat de selectiecriteria van DUO een groep selecteerde waarvan een „relatief groot percentage” géén misbruik pleegde.
Sommige (oud-)studenten die door DUO beticht zijn van fraude en hun beurs moeten terugbetalen, vechten dit aan bij de rechter. „Ik woonde bij mijn oom en tante in Amsterdam”, vertelt een oud-hbo-student (26) aan de telefoon. Hoewel hij zijn rechtszaak won, wil hij het stempel ‘fraudeur’ „op geen enkele wijze” aan zijn naam verbonden hebben. „Mijn oom deed open toen DUO op de stoep stond – ik was zelf niet thuis – en vertelde dat ik minimaal drie nachten per week bij hem sliep. Mede op basis daarvan concludeerde DUO dat ik er niet woonachtig was. Maar ik sliep er vaker. En af en toe een paar nachten bij mijn ouders.”
In de rechtszaal had hij iets aangekaart wat hij opvallend vond. Door een fout van DUO kon hij zien wie er destijds nog meer van fraude werd beticht; in een mail die hij van de instantie had gekregen, waren de mailadressen van de andere studenten zichtbaar. Hee, dacht hij, zo’n dertig mailadressen met namen waarvan er ongeveer twee autochtoon klinken? Dat is gek. Zelf heeft de oud-student geen migratieachtergrond, maar wel een Israëlische naam. „Tijdens de zitting zei DUO dat ze gebruikmaken van risicofactoren die niet gebaseerd zijn op ras of afkomst. Maar ze wilden ook niet zeggen wat dan wél hun maatstaven waren. Toen ik het nieuws van afgelopen week hoorde, voelde ik een soort bevestiging.”
Alleen jongenskleding
Een andere oud-student (24) is nog verwikkeld in een rechtszaak tegen DUO. Ook haar naam is bekend bij de redactie. Ze deed een horecaopleiding op het mbo en woonde bij haar oma. Ook daar stond DUO voor de deur toen de student zelf niet thuis was. Volgens de controleurs kon het niet zo zijn dat zij er woonde, want ze troffen alleen jongenskleding aan. „Ik draag vooral trainingsprakken en T-shirts”, zegt ze aan de telefoon. „Mijn zomerkleren zijn meisjesachtiger, maar die lagen ingepakt bij mijn moeder, omdat ik toen bijna zou vertrekken om vijf maanden op stage te gaan op Curaçao.” Haar moeder is overigens gedupeerde in de Toeslagenaffaire, vertelt de oud-student, waaraan ook omstreden fraudebestrijdingsmodellen ten grondslag lagen.
De oud-student heeft een Surinaamse achtergrond. Het nieuws over de fraudebestrijding van DUO maakt dat ze zich minder „welkom” voelt in Nederland. „Ze hebben op voorhand al een beeld van je, ze gaan ervan uit dat er iets niet klopt. En je kunt bijna niks veranderen aan dat beeld, want het zit er al zo erg in.” Ze denkt dat het misschien zou helpen als fraudebestrijdingsteams zoals die van DUO diverser zouden zijn.
DUO wil niet reageren op de individuele zaken van studenten. Sinds augustus krijgen gecontroleerde studenten de gelegenheid een nadere toelichting te geven op hun woonsituatie, voordat DUO een besluit neemt.
DUO is daarnaast in gesprek met (oud-)studenten die een huisbezoek hebben gehad. Er wordt gewerkt aan een nieuwe opzet voor de uitwonendencontrole. Dat moet „degelijk onderbouwd” zijn en goed worden „onderhouden”, aldus een woordvoerder van DUO in een mail. Tot het nieuwe controlesysteem er is, doet DUO alleen aselecte controles.
Over de eerdere controles schrijft de woordvoerder: „We hebben een selectieproces opgebouwd zonder ons bewust te zijn van de indirecte discriminerende effecten en vervolgens nagelaten deze systematiek zorgvuldig te evalueren en te corrigeren. Dit zijn pijnlijke conclusies. DUO biedt hiervoor excuses aan”.
Ook demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) heeft, namens het kabinet, zijn excuses aangeboden voor de „indirecte discriminatie” bij de controles van DUO. „Om heel eerlijk te zijn: wat zijn excuses tegenwoordig nog waard?”, zegt Miray Özügüzel. „Maar we vinden minister Dijkgraaf wel een heel goede minister. Hij heeft het mbo ontzettend goed op de kaart gezet. We zijn dan ook een beetje huiverig voor wat hierna gaat komen, als hij moet vertrekken.”