Mauritius legaliseert seks tussen mannen, verbod was ‘overblijfsel uit de koloniale tijd’

Mensenrechten Terwijl een groeiend aantal Afrikaanse landen homoseksualiteit criminaliseert, is seks tussen twee mannen op eilandstaat Mauritius niet langer strafbaar.
'Sodomie', ofwel homoseksuele seks, werd in 1898 door Britse kolonialisten strafbaar gesteld.
‘Sodomie’, ofwel homoseksuele seks, werd in 1898 door Britse kolonialisten strafbaar gesteld. Foto Jean Alain Laportine/Reuters

Het hooggerechtshof van Mauritius heeft donderdag een wet ingetrokken die seks tussen mannen strafbaar stelt. Dat melden internationale persbureaus. Volgens het hooggerechtshof was het verbod „een afspiegeling van de waarden uit het koloniale tijdperk” en komt het niet overeen met de waarden die het land vertegenwoordigt.

‘Sodomie’, ofwel homoseksuele seks, werd in 1898 door Britse kolonialisten strafbaar gesteld. Mauritius werd in 1968 onafhankelijk, maar bleef het verbod op homoseksuele seks handhaven. De wet was „niet de uitdrukking van de binnenlandse democratische wil, maar werd door de Britten aan Mauritius en andere koloniën opgelegd”, aldus het hooggerechtshof.

Lees ook: Achter de anti-homowetten in Afrika zitten conservatief christelijke krachten uit de VS en Europa

De zaak in Mauritius was aangespannen door Abdool Ridwan Firaas Ah Seek, die stelde dat de „criminalisering van sodomie een inbreuk vormde op zijn grondrechten”, waaronder het recht op vrijheid. Na de uitspraak zei Ah Seek dat hij „nu vrij is om zonder angst lief te hebben wie ik wil”.

Toenemende homofobie in Afrika

De uitspraak komt in een tijd van toenemende homofobie en steeds strengere anti-homowetten in veel Afrikaanse landen. Zo tekende de Oegandese president Yoweri Museveni in mei een controversiële wet waarbij „medeplichtigheid” aan „lhbti-praktijken” wordt verboden, wat onder meer betekent dat lhbti’ers geen medische zorg krijgen of een huis kunnen huren. In het ergste geval geldt de doodstraf.

De beslissing van Oeganda leidde tot internationale verontwaardiging, maar in een aantal andere Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Tanzania en Zuid-Soedan, werken regeringen sindsdien aan vergelijkbare wetgeving. Zo leidde een Keniaans oppositieparlementslid in juli een campagne tegen de lhbti-gemeenschap, waarin hij stelde dat homoseksualiteit een „westerse uitvinding” is en dat openlijk homoseksuele Afrikanen „leugenaars op zoek naar een visum” zijn. In augustus werden tweehonderd mensen gearresteerd tijdens een homohuwelijk in Nigeria, een van de grootste massa-aanhoudingen gericht op homoseksualiteit ooit in het West-Afrikaanse land.

Wereldwijd zijn er 64 landen die wetten hebben die homoseksualiteit strafbaar stellen; bijna de helft daarvan bevindt zich in Afrika.

Lees ook: Plan voor strenge lhbti-wet wakkert homohaat in Oeganda nog verder aan