Massaprotest in India na verkrachting en moord op arts in opleiding onder werktijd

Tienduizenden mensen zijn woensdagnacht in het oosten van India in verschillende steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de verkrachting en moord op een 31-jarige vrouw. Dat melden internationale persbureaus. De arts in opleiding werd op 9 augustus dood aangetroffen in een collegezaal van het staatsziekenhuis in Kolkata. Na een 36-urige dienst was ze in de zaal in slaap gevallen, bij gebrek aan een rustruimte. De volgende ochtend werd haar halfnaakte lichaam gevonden, met ernstige verwondingen.

Het Hooggerechtshof van Kolkata oordeelde op 13 augustus dat het onderzoek naar de verkrachting en moord op de postdoctorale student, tijdens haar werkuren bij het R.G. Kar Medical College, moet worden overgedragen aan het Central Bureau of Investigation. Nu de verantwoordelijkheid bij het binnenlandse onderzoeksbureau van India ligt, wordt het een nationale kwestie. De zaak leidde tot protesten in de hele staat, en tot een grootschalige staking van geneeskundestudenten en artsen.

De protesten verliepen grotendeels vreedzaam, maar in een video van The Times of India is te zien dat er bij het staatsziekenhuis flinke ongeregeldheden uitbraken. Een kleine groep demonstranten brak daar door barricades en ging op de vuist met politie en ziekenhuispersoneel.

Volgens The Times of India is er een politievrijwilliger gearresteerd op verdenking van de misdaad. Verschillende doktoren benadrukken op basis van het autopsierapport dat er meer dan een persoon bij de moord en verkrachting betrokken moeten zijn geweest.

Premier Narendra Modi riep de samenleving donderdag in zijn toespraak op de Indiase onafhankelijkheidsdag op om „serieus na te denken over de wreedheden die tegen vrouwen plaatsvinden”. Hij sprak van „monsterlijke daden”, en het belang van brede aandacht voor de bestraffing van misdaadplegers, zodat „degenen die deze zonde begaan, begrijpen dat dit leidt tot ophanging”.


Lees ook

Zelfs de voorzitter van de Indiase Nationale Commissie voor Vrouwen (v) komt niet voor verkrachte vrouwen op

Een kunstenaar draagt een schilderij dat verwijst naar de groepsverkrachting van de Spaanse toerist in het Indiase district Dumka.