Massadonor Jonathan Meijer moet van rechter aantal YouTubevideo’s gericht aan donorkinderen verwijderen

Massadonor en influencer Jonathan Meijer moet per direct YouTubefilmpjes verwijderen waarin hij ongewenst contact zoekt met zijn donorkinderen en uitlatingen doet over hun ouders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag geoordeeld. Meijer, die op grote schaal sperma doneerde en mogelijk duizenden donorkinderen heeft, werd vorige maand aangeklaagd door sommige ouders van zijn donorkinderen. Hij zou ongewenst contact met hen zoeken via zijn YouTubekanaal en ze via die weg proberen te beïnvloeden.

Het kort geding dinsdag draaide om de vraag of de spermadonor te ver ging met die video’s. Donorcontracten schrijven voor dat donoren niet zomaar contact mogen leggen met de kinderen, daarvoor is toestemming van de ouders nodig. De rechter oordeelde dat Meijer de donorovereenkomst heeft geschonden en legt hem op sommige video’s te verwijderen, bijvoorbeeld filmpjes waarin hij spreekt over het contact tussen hemzelf, de donorkinderen en hun ouders.

Meijer mag video’s die niet de kinderen of hun ouders adresseren, wel blijven posten op zijn kanaal. Dat valt volgens de rechter onder vrijheid van meningsuiting. Wel gaf de rechtbank de omstreden massadonor een morele tik op de vingers: het zou Meijer „sieren” als hij terughoudend zou zijn in zijn video’s met „extreme” boodschappen aan zijn donorkinderen.

Netflix-documentaire

Tussen 2007 en 2019 doneerde Meijer, die internationaal bekend werd door de Netflix-documentaire The Man with 1.000 Kids, zijn sperma via officiële spermabanken en onofficiële wereldwijde fora en websites. Hoe vaak hij doneerde en waar precies, is niet bekend. Zelf zegt Meijer dat hij 550 kinderen heeft, in de documentaire ligt de schatting zelfs rond de drieduizend.

Naar aanleiding van deze documentaire liet Meijer zich door
diverse nationale en internationale media interviewen. Op zijn YouTube-kanaal plaatste hij vervolgens video’s waarin hij zich negatief uitliet over ouders die meewerkten aan de documentaire. Een van die ouders spande daarom samen met Stichting Donorkind het kort geding aan.


Lees ook

‘Massadonor’ weer voor de rechter, nu voor ongewenst benaderen van z’n duizenden donorkinderen via YouTube

Jonathan Meijer, dinsdag bij de rechtbank na afloop van het kort geding.