Martin Schröder, oprichter van Martinair, overleden

Martin Schröder, piloot en oprichter van luchtvaartmaatschappij Martinair, is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Noordwijk. De doodsoorzaak van de luchtvaartondernemer is niet bekend gemaakt, maar Schröder kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen. Hij wordt in besloten familiekring begraven.

Schröder richtte Martinair in 1958 op, onder de naam Martins Air Charter. De luchtvaartmaatschappij kende in die begindagen slechts één toestel, met als eerste buitenlandse bestemming Mallorca. Martinair maakte in de jaren daarna naam met dergelijke vakantievluchten, waarmee het voor de Nederlandse middenklasse mogelijk werd met het vliegtuig naar het buitenland te gaan. Ook zorgde Martinair voor speciale vluchten, bijvoorbeeld voor pelgrims naar Mekka.

In 1973 schafte de luchtvaartmaatschappij vier DC-10-vliegtuigen aan, wat zorgde voor een nieuwe fase voor Martinair: behalve voor passagiersvluchten konden de toestellen ook ingezet worden voor vrachtvluchten. Vliegtuigen van Martinair waren zo meer in de lucht dan dat ze aan de grond stonden, iets wat halverwege de jaren negentig een nieuwe impuls kreeg met de aanschaf van MD-11-toestellen, die ook zowel als vracht- en passagiersvliegtuig konden dienen.

In 2008 nam KLM, dat al veertig jaar voor 50 procent eigenaar was, Martinair volledig over. In 2011 stopte men volledig met het vervoeren van passagiers. De buste van Martin Schröder staat nog altijd in de aankomsthal van Schiphol, als erkenning voor zijn verdiensten voor de Nederlandse luchtvaart. Die erkenning kreeg Schröder ook toen hij in 1998, na veertig jaar, afzwaaide als president-directeur van Martinair. Toenmalig KLM-topman Leo van Wijk noemde hem in een toespraak “een van de grootste luchtvaartpioniers van Nederland”.

In een reactie op Schröders overlijden laat KLM weten dat „een luchtvaartpionier en ondernemer pur sang” is heengegaan. “Martins passie voor de luchtvaart leidde tot een luchtvaartmaatschappij die de grondslag was voor het hedendaagse vrachtvervoer maar ook aan de wieg van de moderne vliegvakantie stond”, schrijft men. De familie van Schröder noemt hem “een lieve echtgenoot, vader en opa” die “een unieke transitie van de Nederlandse luchtvaart” heeft gerealiseerd.

mmv Mark Duursma