Mark Rutte stopt als partijleider VVD en verlaat de politiek na de verkiezingen

SP-leider: tijd voor eerlijke politiek

SP-leider Lilian Marijnissen spreekt in een reactie op het vertrek van Mark Rutte van een „verstandig besluit”. Zijn vertrek is „goed voor Nederland”, schrijft ze op Twitter. „Nu is het tijd voor eerlijke politiek. Wij zijn er klaar voor.” Ook BBB-leider Caroline van der Plas verwelkomt Ruttes besluit. „Rutte keert niet terug in volgend kabinet! Een heel verstandig besluit”.

Klaas Dijkhoff: Mark, je was een toppremier

VVD-prominent Klaas Dijkhoff roemt Mark Rutte in een eerste reactie op Twitter. „Mark, je was een toppremier”, schrijft hij. „En bovenal een geweldige vent. Ik koester de jaren die we samen in Den Haag optrokken. Je bent en blijft een eindbaas.”

Demissionair kabinet past terughoudendheid met nieuw beleid en wetgeving, zei Rutte

Rutte toonde zich tijdens zijn verklaring bewust van de ongunstige timing van het einde van Rutte IV. Nederland staat voor grote uitdagingen, erkende hij, bijvoorbeeld op het gebied van stikstof, landbouw en de woningmarkt. „Dat zijn problemen die om oplossingen vragen, niet om uitstel.” Aan de andere kant zei Rutte: „Het komt nooit op een goed moment.”

Rutte stelde dat het demissionair kabinet „terughoudendheid past” als het gaat om nieuw beleid en wetgeving. „Maar er zijn altijd urgente thema’s die nu om besluiten vragen.” Specifiek noemde de minister-president de oorlog in Oekraïne, de afwikkeling van het Toeslagenschandaal en het dossier gaswinning in Groningen.

Rutte over kabinetsval: ‘Alle partijen tot het uiterste gegaan, maar soms is wil niet voldoende’

Voordat demissionair premier Mark Rutte zijn stoppen als VVD-lijsttrekker en vertrek uit de politiek aankondigde, ging hij in op de „huidige politieke situatie”. Hij verwees naar het mantra ‘Grip op migratie’ dat de VVD samen met D66, CDA en ChristenUnie opnam in het coalitieakkoord. „De afgelopen maanden hebben we ondanks verschillende opvattingen geprobeerd die ambitie te verwezenlijken. Alle partijen zijn tot het uiterste gegaan, maar soms is wil niet voldoende. Dan blijft niets over dan de samenwerking te beëindigen.”

Rutte besloot dit weekend einde te maken aan politieke carrière

Direct na de kabinetsval vrijdag zei demissionair premier Mark Rutte nog de energie en ideeën te hebben om door te gaan, maar dit weekend besloot hij een punt te zetten achter dertien jaar premierschap — als hij tot aan de verkiezingen aanblijft. „Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren. Het enige antwoord is: Nederland”, zei Rutte. „Mijn positie daaraan is volstrekt ongeschikt. Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen.”

Mark Rutte stopt als partijleider VVD en verlaat de politiek na verkiezingen

Demissionair premier Mark Rutte is bij de verkiezingen niet langer lijsttrekker van de VVD. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt tijdens de verklaring die hij in de Tweede Kamer gaf over de val van zijn vierde kabinet.

Demissionair premier Mark Rutte kondigt zijn vertrek uit de politiek aan. Foto Remko de Waal/ANP

Hoekstra lichtte CDA-top zondagavond pas in dat hij niet door wil als lijsttrekker

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft de top van zijn partij er pas op zondagavond van op de hoogte gesteld dat hij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet door wil gaan als lijsttrekker. Dat bevestigen bronnen aan NRC. Hoekstra belde fractievoorzitter Pieter Heerma pas na tien uur in de avond, dat is rond de tijd dat De Telegraaf naar de drukker gaat. Ook de partijvoorzitter werd tegen die tijd geïnformeerd.

Hoekstra zegt in een interview in die krant niet nog een keer door te willen als de nummer 1 van het CDA. Echt als een verrassing komt dat niet, al sinds zijn aantreden in december 2020 als partijleider klinkt er kritiek op zijn optreden. Als minister van Buitenlandse Zaken had de CDA’er volgens CDA-bestuurders in het land weinig tijd voor zijn partij, waar het electoraal erg slecht mee ging. Onder zijn leiderschap heeft het CDA in alle verkiezingen zetels verloren: de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 en de Provinciale Statenverkiezingen in 2023.

Welkom in dit blog

De Tweede Kamer komt vandaag, slechts enkele dagen na het begin van het zomerreces, alweer terug voor een debat over de val van het kabinet. Om 10.15 uur geeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) een verklaring. Daarna zal oppositieleider Geert Wilders (PVV) officieel een debat aanvragen.

Tijdens het debat wordt onder meer besproken waarom het kabinet is gevallen, maar staat ook de toekomst van Rutte op de agenda. De oppositie heeft al aangekondigd met een motie van wantrouwen te komen. Die maakt alleen kans als een van de voormalige coalitiepartners van de VVD (D66, CDA en ChristenUnie) de motie steunt.

In 2021 overleefde Rutte nog zo’n motie, twee weken na de Tweede Kamerverkiezingen. Toen debatteerde de Kamer over een notitie van de formatieverkenners waar „Positie Omtzigt, functie elders” op had gestaan. De coalitiepartijen steunden Rutte toen, waardoor hij aan kon blijven. Het is de vraag of dat vandaag weer het geval zal zijn. Als de drie partijen, of één van hen, dit keer voor stemmen, dan betekent het dat Mark Rutte per direct moet stoppen als demissionair premier.

Lees hier het vorige blog terug.

Lees ook: Wie is schuldig aan de kabinetsval? De meeste vingers wijzen naar Rutte

Demissionair premier Mark Rutte arriveert in de Tweede Kamer voor het debat. Foto Bart Maat