Man die dreigbrief schreef aan Yesilgöz ontoerekeningsvatbaar, krijgt tbs

Bedreigingen politici In de brief van vijf pagina’s schreef hij dat hij allerlei gruwelijkheden zou begaan tegen Yesilgöz. Dat het om een minister gaat, draagt bij aan dat de rechtbank de bedreiging een „ernstig strafbaar feit” vindt.
Yesilgöz is demissionair minister van Justitie en Veiligheid.
Yesilgöz is demissionair minister van Justitie en Veiligheid. Foto Bart Maat

De rechtbank in Breda heeft een 66-jarige man die de inmiddels demissionaire minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD) een ernstige dreigbrief stuurde woensdag ontoerekeningsvatbaar verklaard en hem tbs opgelegd. Johan V. was volgens de rechtbank tijdens het schrijven en versturen van de brief verzonken in een acute psychose – en daardoor ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij had volgens de rechtbank „last van wanen en hallucinaties die van ernstige invloed waren op zijn gedrag”. Opname in een tbs-kliniek is alsnog „noodzakelijk om de maatschappij tegen de verdachte te beschermen”.

In de brief van vijf pagina’s die hij in juni 2022 naar het ministerie van Justitie stuurde, schreef hij dat hij allerlei gruwelijkheden zou begaan tegen de minister, op haar werk en bij haar thuis. Volgens de rechtbank „voelde de minister zich hierdoor ernstig bedreigd en vreesde ze dat de verdachte haar van het leven wilde beroven”.

Dat het om een minister gaat, draagt bij aan dat de rechtbank de bedreiging een „ernstig strafbaar feit” vindt. Minister Yesilgöz „vervult een wezenlijke functie in onze democratische rechtsstaat en zij moet haar werk kunnen doen zonder beperkingen en zonder angst voor haar persoonlijke veiligheid.”

Lees ook De haat tegen publieke figuren is overal. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan?