Mali verbreekt diplomatieke betrekkingen met Kyiv vanwege Oekraïense inmenging in regio

Mali heeft de diplomatieke betrekkingen met Oekraïne verbroken vanwege vermeende inmenging rol in de regio. Dat heeft het Malinese ministerie van Buitenlandse Zaken zondag aangekondigd. Eind juli had de Oekraïense militaire inlichtingendienst gehint op Kyivs betrokkenheid bij een hinderlaag in het noordoostelijke Tinzaouatène aan de Algerijnse grens, waarbij militanten van de Russische Wagner-groep werden gedood.

Separatistische rebellengroepen zouden daarbij tientallen tientallen Malinese militairen en Wagner-militanten hebben gedood. Kyiv zou deze rebellen naar eigen zeggen van inlichtingen hebben voorzien die de uiteindelijk aanval mogelijk maakte. Het zou om de zwaarste militaire verlies van Wagner sinds de Russische paramilitaire groep in Afrika actief is. De zittende macht in Mali, die net als voorgaande regimes de al meer dan tien jaar durende opstanden in het noorden van het land bestrijdt, leunt militair sterk op de Wagner-groep om de gewapende onrust in de regio het hoofd te bieden. 


Lees ook

In de Centraal-Afrikaanse Republiek blijft de Wagner Groep business as usual

Een Russische huurling van de Wagner Groep  bewaakt de president van de Centraal Afrikaanse Republiek, Faustin-Archange Touadéra.

Het Malinese regime had naar eigen zeggen met „diepe verbazing” kennisgenomen van de „subversieve opmerkingen” over de Oekraïense betrokkenheid bij de geleden nederlaag, zo liet de Malinese ministerie van Buitenlandse Zaken zondag in een persbericht weten. Mali ziet de Oekraïense daden als een schending van de nationale soevereiniteit en beschouwt die als steun aan het „internationale terrorisme”. „Dit gaat  de reikwijdte van buitenlandse inmenging te boven.”