Madrid roept ambassadeur terug na publieke aanval van Argentijnse president Milei op Spaanse premier Sánchez

De Spaanse regering heeft dinsdag zijn ambassadeur definitief uit Argentinië teruggeroepen. Dat heeft José Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, dinsdag bekendgemaakt. Het besluit dient als diplomatiek signaal richting Buenos Aires nadat de ultrarechtse Argentijnse president Javier Milei vooralsnog heeft geweigerd zich te verontschuldigen voor zijn uitlatingen over de Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn vrouw Begoña Sánchez. Albares gaf aan dat de Spaanse ambassadeur voortaan permanent vanuit Madrid zal werken.

Milei deed de uitspraken zondag in Madrid als eregast op het congres van de Spaanse rechtspopulistische partij Vox. In een toespraak viel hij naast het socialisme in zijn geheel ook Sánchez’ vrouw aan, zonder haar bij naam te noemen. Begoña Sánchez was de afgelopen weken zelf specifiek doelwit van rechtse partijen in Spanje, waardoor de Spaanse premier zich genoodzaakt voelde om zijn taken voor vijf dagen neer te leggen en ontslag te overwegen. Uiteindelijk zag Sánchez daarvan af.

Milei zei daarover zondag: „Als je een corrupte vrouw hebt, word je vies en denk je er vijf dagen over na”, verwijzend naar een voorlopig Spaans corruptieonderzoek naar Begoña Sánchez. Dat onderzoek werd eind april ingesteld door een rechter in Madrid nadat de rechtse pseudovakbond Manos Limpias haar van corruptie had beschuldigd.

Madrid dreigde zondag meteen de diplomatieke betrekkingen met Buenos Aires te zullen verbreken als er geen publieke excuses van Milei kwamen. Dezelfde dag nog werd de Spaanse ambassadeur uit Buenos Aires teruggeroepen voor overleg en „om de ernst van de situatie uit te drukken”. Volgens Sánchez zou de Argentijnse president „helaas niet voldoen aan” de „broederlijke banden die Spanje en Argentinië verenigen”. Milei wilde op zijn beurt Spaanse excuses omdat hij meent degene te zijn die wordt aangevallen.