Macron stelt staatsbezoek aan Duitsland uit vanwege onlusten in eigen land

Rellen Vier dagen van rellen sinds de dood van de 17-jarige Nahel hebben president Macron doen besluiten zijn staatsbezoek uit te stellen. In maart vroeg Macron koning Charles al om diens eerste staatsbezoek aan Frankrijk te verplaatsen, toen vanwege de massaprotesten tegen zijn nieuwe pensioenstelsel.
President Macron vrijdag tijdens een crisisbijeenkomst naar aanleiding van de rellen.
President Macron vrijdag tijdens een crisisbijeenkomst naar aanleiding van de rellen. Foto Eric Tschaen/abacapress.com

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn voor de komende dagen geplande staatsbezoek aan Duitsland uitgesteld. Dat meldt de Duitse president Frank-Walter Steinmeier zaterdag, aldus internationale persbureaus. In Frankrijk is het al vier dagen onrustig na de dood van de 17-jarige Nahel, die van dichtbij werd doodgeschoten door een politieagent. De afgelopen 24 uur heeft de Franse politie ruim 1.300 relschoppers gearresteerd.

Macron zou eigenlijk zondag aankomen in Stuttgart om maandag en dinsdag een bezoek te brengen aan Ludwigsburg, Berlijn en Dresden. Dat bezoek is opgeschort omdat „de Fransen het niet zouden hebben begrepen als Macron nu naar Duitsland zou zijn gegaan”, aldus een medewerker van Macron tegen persbureau Reuters. „Deze dagen zijn belangrijk in Parijs.” Vrijdag verliet Macron ook al een EU-top in Brussel voortijdig vanwege de rellen.

Volgens bondspresident Steinmeier wordt het staatsbezoek zo snel mogelijk ingehaald. De Duitse president zegt in een verklaring de afgelasting, die Macron telefonisch communiceerde, te betreuren maar te begrijpen. Hij hoopt naar eigen zeggen dat het Franse geweld „zo snel mogelijk stopt”.

Verkeersovertreding

De dood van de 17-jarige Nahel in een voorstad van Parijs heeft tot grote woede en rellen geleid over de politie, die volgens de relschoppers stelselmatig agressief en racistisch zou opereren. Nahel, een Franse jongen met Algerijnse roots, werd aangehouden voor een verkeersovertreding en toen onder vooralsnog onduidelijke omstandigheden doodgeschoten. Hij wordt zaterdag begraven.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Macrons plannen worden gedwarsboomd door onrust in eigen land. In maart vroeg hij de Britse koning Charles om diens eerste staatsbezoek aan Frankrijk uit te stellen vanwege de massale protesten tegen de door hem aangekondigde pensioenhervormingen. Dat bezoek staat nu – vooralsnog – gepland voor september.