N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Frankrijk gaat een einde maken aan zijn militaire aanwezigheid in Niger. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron zondag in een interview met de zenders TF1 en France 2 aangekondigd. Daarnaast zal de Franse ambassadeur in „de komende uren” van zijn standplaats in de Nigerese hoofdstad Niamey worden gehaald. Het besluit is de uitkomst van een steeds koelere relatie die Frankrijk onderhoudt met zijn oud-kolonie sinds een groep militairen in juli daar de macht greep. Eerder op zondag kondigde het nieuwe militaire regime, dat de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum middels een staatsgreep omverwierp, aan dat het Franse vliegtuigen uit zijn luchtruim gaat weren.
Voor Macron betekent het terughalen van de Franse militairen het „einde van de militaire samenwerking met Niger”. Volgens hem moeten de 1.500 militairen die op dit moment in Niger gestationeerd zijn eind dit jaar het land hebben verlaten. Eerder deze maand uitte Macron zijn zorgen over de toestand van de Franse ambassadeur en meerdere diplomaten in Niger. De ambassadeur, Sylvain Itté, zou in zijn kantoor „gegijzeld” worden door het Nigerese regime en nauwelijks te eten krijgen. Kort na de coup stelden de nieuwe Nigerese machthebbers Frankrijk al voor een ultimatum om zijn ambassadeur binnen 48 uur terug te roepen. Daar gaf Macron toen geen gehoor aan.
Geen Franse vluchten
De Nigerese autoriteiten brachten zaterdag via het Afrikaanse agentschap voor luchtvaartveiligheid (Asecna) een bericht naar buiten waarin ze benadrukten dat alle nationale en internationale commerciële vluchten toegestaan blijven „met uitzondering van Franse vliegtuigen of vliegtuigen gecharterd door Frankrijk”. In de mededeling werd luchtvaartmaatschappij Air France, die veel Europese steden met Afrikaanse landen verbindt, uitdrukkelijk genoemd.
Volgens het Franse persbureau AFP heeft Air France op dit moment geen vluchten die over het Nigerese luchtruim vliegen, vanwege de politieke onrust in het land. Het Franse bedrijf vloog voor de staatsgreep vier keer per week naar Niamey. Eerder deze maand heropenden de zittende machthebbers in Niger juist hun luchtruim voor commerciële vluchten na bijna een maand. Het luchtruim blijft wel gesloten voor militaire vluchten, tenzij de autoriteiten toestemming geven.
Lees ook: Het ‘weg met Frankrijk!’ galmt door heel West-Afrika