Maand voordat atleten van Olympische Spelen de Seine induiken is Parijse rivier nog te vervuild om te zwemmen

Het water in de rivier de Seine is een maand voor het begin van de Olympische Spelen in Parijs nog te vervuild om in te zwemmen. Uit de laatste meting blijkt dat er tien keer zoveel bacteriën in zitten dan wenselijk is. Dat heeft het kabinet van de burgemeester van Parijs vrijdag bekendgemaakt, melden Franse media. Vanaf eind juli staan in de Seine de olympische zwemafstanden in open water en het zwemgedeelte van de triatlon gepland. Frankrijk beschouwde het schoon krijgen van het vieze water in de Seine als een van de speerpunten van de Spelen, niet in de laatste plaats richting de inwoners van de stad.

Het grote aantal bacteriën in de rivier komt volgens de Parijse burgemeester Anne Hidalgo onder meer door „veel regen, weinig zon, lage temperaturen en stroomopwaartse vervuiling”. De burgemeester en de organisatie hopen de komende weken dus op weinig neerslag en veel zon. De waterkwaliteit van de Seine hangt sterk af van het weer. Als het regent spoelt vuil vanaf de rivierbanken het water in. Een deel van de Parijse afvoeren en riolen komt uit in de Seine. Vanwege vervuiling is het al honderd jaar verboden om in de Seine te zwemmen.

De afgelopen jaren trok Frankrijk 1,4 miljard euro uit om de Seine te zuiveren. In april werd nog een zuiveringscentrale geopend ten oosten van Parijs. De Franse minister van Sport noemde het schoon krijgen van de Seine toen „een van de uitdagingen van de eeuw”. Vorig jaar werden olympische repetities afgelast omdat de limieten voor vervuiling werden overschreden. Zowel burgemeester Hidalgo als de Franse president Emmanuel Macron kondigden bij wijze van PR-stunt aan dat ze afgelopen weekend een duik in de Seine zouden nemen. Dat plan werd uitgesteld.


Lees ook

Is Parijs wel klaar voor een snikhete sportzomer?

Macron bij de inauguratie van het olympisch zwembad. Helemaal rechts de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.