Luidruchtige veldkrekel is ‘insect van het jaar’

De veldkrekel of Gryllus campestris is insect van het jaar geworden. Dat is zondagochtend bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels door Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing. De vijf genomineerde insecten hadden de afgelopen tijd elk hun eigen ambassadeur, voor de veldkrekel was dat schrijver en presentator Maurice Lede. Die zong zondag de lof van de veldkrekel omdat het beestje er volgens hem voor zorgt dat je „met weemoed aan heel veel mooie momenten denkt: aan zwoele zomeravonden, momenten in Frankrijk, Spanje.”

Het kenmerkende kri-kri-kri-kri-geluid van de veldkrekel ontstaat als de mannelijke diertjes een vrouwtje proberen te vinden door voor hun holletje te gaan zitten, hun vleugels omhoog te steken en over elkaar te wrijven. Van de – volgens Bouma „duizenden” – stemmers op insectvanhetjaar.org deelde 31 procent Ledes voorliefde voor de veldkrekel. Ook de klimopkevercicade, de kuststeenspringer, de reuzenertswesp en het veldwespwaaiertje maakten dit jaar kans op de titel. Vorig jaar was de (niet stekende) wc-motmug de winnaar.

Imago verbeteren

Het doel van de verkiezing is vooral het imago van insecten te verbeteren. Bouma: „Insecten staan vaak in een negatief daglicht, terwijl ze een ontzettend belangrijk onderdeel zijn van het ecosysteem. Ze ruimen rommel op, zijn voedsel voor heel erg veel diersoorten en zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen.”

De verkiezing maakt mensen er ook bewust van dat je in Nederland de veldkrekel steeds minder hoort. Hij staat volgens de organisatoren symbool voor het enorme biodiversiteitsverlies op het platteland. Vroeger was het insectje in Nederland bijvoorbeeld ook in landbouwgebieden te vinden, maar daar zie je hem helemaal niet meer, stelt Bouma. Tegenwoordig is de veldkrekel teruggedrongen tot grotere heidegebieden. Komend jaar wordt „de winnaar” gezocht en onderzocht in Nederland tijdens speciaal daarvoor georganiseerde excursies.