Luchtvaartveteraan Kelly Ortberg moet Boeings reputatie en financiën oppoetsen

Stelt u zich eens voor: u bent 64 jaar oud, hebt een gerespecteerde staat van dienst bij een solide bedrijf in de luchtvaartindustrie en zit dicht tegen uw pensioen aan. Dan klopt een van de grootste vliegtuigbouwers ter wereld, waar enorme problemen zijn, bij u aan met de vraag of u ze uit de brand wilt helpen. Wat doet u? Het is het dilemma waar de Amerikaan Kelly Ortberg zich voor gesteld zag toen fabrikant Boeing hem benaderde om puin te komen ruimen. Ortberg zei ‘ja’ en wordt de nieuwe topman van de geplaagde vliegtuigbouwer.

Wie is Kelly Ortberg?

Ortberg begon zijn carrière als ingenieur bij Texas Instruments, bekend van onder andere de rekenmachines voor middelbare scholieren. Daarna vertrok hij naar Rockwell Collins, het tegenwoordige Collins Aerospace, om daar uiteindelijk directeur te worden. Het bedrijf verzorgt onder meer (informatie)systemen voor vliegtuigen en andere luchtvaartelektronica.

Een analist stelt tegenover de Financial Times dat Ortberg weliswaar geen hele bekende naam is maar wel een goede keuze. „Hij neemt niet alleen veel ervaring in de luchtvaart en defensiewereld mee, bij de bedrijven waar hij werkte heerste ook een uitstekende cultuur. Het is duidelijk dat Boeing vele problemen kent en met Kelly als topman is er in ieder geval de mogelijkheid dat ze opgelost worden.”

Wat zijn die problemen dan?

Boeing heeft de productie van commerciële vliegtuigen moeten terugschroeven vanwege veiligheidsproblemen. In januari raakte een deurpaneel van een 737 MAX-toestel tijdens een vlucht los. Het bleek dat de bouwer van dat deel van het vliegtuig, Spirit AeroSystems, twee gaten verkeerd had geboord in een aantal rompen van toestellen. Gelukkig kwam er niemand om het leven, maar het was het zoveelste incident voor Boeing. In 2018 en 2019 crashten twee 737 MAX-toestellen, waarna vliegtuigen van dat type bijna twee jaar verplicht aan de grond moesten blijven. Het kostte topman Dave Calhoun zijn baan.

Woensdag rapporteerde de vliegtuigbouwer mede daardoor slechte cijfers. De omzet daalde in het tweede kwartaal met 15 procent, wat leidde tot een nettoverlies van 1,4 miljard dollar (1,3 miljard euro). Het onderdeel van Boeing dat ook voor het Amerikaanse leger werkt, bleek afgelopen jaren ook nog miljarden aan kostenoverschrijdingen te hebben gemaakt op opdrachten waarbij vooraf de prijzen waren vastgesteld. Boeings financiële directeur heeft al gewaarschuwd dat die problemen ook in het derde kwartaal zullen aanhouden.

Waarom is ingenieur Ortberg nu de juiste man voor Boeing?

Een deel van de problemen zou zijn veroorzaakt doordat Boeing de bouw van alle onderdelen van de vliegtuigrompen niet meer in eigen handen heeft. De laatste jaren heeft het concern zich volgens analisten te veel gericht op het creëren van waarde voor aandeelhouders door delen van de productie af te stoten of uit te besteden. Dan heb je minder toezicht op wat er gebeurt in de hele keten. Daarom is bepleit een ingenieur aan de top van het bedrijf aan te stellen in plaats van puur een manager.

In de hoop meer grip te krijgen op de problemen kondigde Boeing een maand geleden al aan zijn belangrijkste leverancier van delen van de rompen, Spirit Aerosystems, over te nemen.