Luchtvaartmaatschappijen stappen naar Hoge Raad om krimp Schiphol te verhinderen

Luchtvaart Het is ronde drie in de juridische strijd om het aantal starts en landingen op Schiphol. De rechter gaf de luchtvaartmaatschappijen gelijk, maar in hoger beroep mocht het kabinet toch Schiphol doen krimpen.

Naast KLM zijn ook onder meer EasyJet, Corendon, Delta Air Lines en grote brancheorganisaties betrokken bij het in cassatie gaan tegen het arrest van het gerechtshof.
Naast KLM zijn ook onder meer EasyJet, Corendon, Delta Air Lines en grote brancheorganisaties betrokken bij het in cassatie gaan tegen het arrest van het gerechtshof.

Foto Remko de Waal/ANP

KLM en andere luchtvaartmaatschappijen gaan bij de Hoge Raad proberen de krimp van Schiphol te dwarsbomen. Dat meldt KLM dinsdag. Het kabinet wil het aantal vliegbewegingen op de luchthaven vastzetten op 460.000 in 2023 en 420.000 in 2024, om de klimaatimpact en de geluidsoverlast binnen de perken te houden. Momenteel vinden 500.000 vliegbewegingen per jaar plaats op Schiphol.

De luchtvaartmaatschappijen zijn niet te spreken over de kabinetsplannen, en stapten eerder al naar de rechter in Haarlem, die hen gelijk gaf en oordeelde dat het kabinet onzorgvuldig was geweest in het opstellen van zijn Schipholplannen. Het Rijk ging in hoger beroep bij de rechtbank in Amsterdam, en kreeg daar vervolgens zelf weer gelijk. Volgens de hoger beroepsrechter heeft het kabinet immers de plicht om de belangen van alle betrokkenen mee te nemen, waaronder dus ook die van klagende omwonenden.

De lijst aan deelnemende luchtvaartmaatschappijen is lang. Naast KLM zijn ook onder meer EasyJet, Corendon, Delta Air Lines en grote brancheorganisaties betrokken bij het in cassatie gaan tegen het arrest van het gerechtshof.


Lees ook KLM wil geen vluchten schrappen voor geluidsoverlast, maar vooral stiller vliegen