Luchtvaartmaatschappijen krijgen ruim miljoen euro boete voor ongeoorloofde nachtvluchten

De luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft vier luchtvaartmaatschappijen beboet voor het in 2022 ongeoorloofd ’s nachts landen of opstijgen op en van Schiphol en Eindhoven Airport. British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling Airlines moeten in totaal 1.065.000 euro betalen, schrijft de toezichthouder maandag in een persbericht.

Om geluidsoverlast voor omwonenden in de nacht te beperken, mogen vluchten alleen landen of vertrekken binnen een vast en toegewezen tijdslot: tussen 23.00 en 07.00 uur. De regel geldt niet wanneer er sprake is van overmacht, zoals onvoorziene weersomstandigheden of technische problemen aan een vliegtuig. Ook overheidsvluchten, noodlandingen en humanitaire vluchten zijn uitgezonderd.

De vier beboete luchtvaartmaatschappijen maakten onjuist gebruik van de tijdslots, concludeert de toezichthouder. Easyjet moet hiervoor het diepst in de buidel tasten: voor vier overtredingen moet de luchtvaartmaatschappij 930.000 euro betalen. Easyjet liet onder meer toestellen in de nacht vliegen, terwijl alleen toestemming was voor dagvluchten. Ook wordt het bedrijf bestraft voor het niet gebruiken van wél toegewezen nachtslots.

De boetes voor de concurrenten zijn aanzienlijk lager. British Airways, TUI Airlines en Vueling Airlines moeten tussen de 25.000 en 60.000 euro betalen voor onder andere het ongeoorloofd vliegen in de nacht en het niet gebruiken van een toegewezen tijdslot. De hoogte van de boete is afhankelijk van de grootte van een toestel en de mate van geluidsoverlast.