Live-actionversie ‘One Piece’ is binge-waardig, maar schiet soms tekort

Recensie Media

Serie Met ‘One Piece’ zet Netflix eindelijk een geslaagde live-actionversie van een anime neer. Wel moet de kijker door wat zoetsappigheid en clichés heen.

Iñaki Godoy als Monkey D. Luffy in de live-actionserie ‘One Piece’.
Iñaki Godoy als Monkey D. Luffy in de live-actionserie ‘One Piece’. Foto Casey Crafford/ Netflix

Je moet als Netflix maar durven, om weer een Japanse anime te laten verfilmen als live-actionserie. Twee jaar geleden draaide zo’n adaptatie van anime-klassieker Cowboy Bebop uit op een flop met een stortvloed aan negatieve recensies, waaronder in deze krant. Dat weerhield de streamingreus er niet van afgelopen donderdag weer zo’n live-actionversie te lanceren. Ditmaal van piratenserie One Piece, een van de succesvolste Japanse anime-mangaproducties aller tijden. En in zijn eerste week al een van de bestbekeken Netflix-series aller tijden.

De serie komt direct ter zake: in de eerste scène onthult piraat Gol D. Roger tijdens zijn terechtstelling dat er een schat verborgen ligt die de vinder in één klap koning van de piraten zal maken: de One Piece. De admiraal van de mariniers, onderdeel van de ‘wereldregering’, hoopt met de publieke executie een voorbeeld te stellen, maar hij bereikt het tegenovergestelde: nog voor Roger goed en wel is doodgebloed, rent een deel van het publiek naar de havens om op schatzoektocht te gaan.

Een van deze figuren is de aandoenlijke tiener Monkey D. Luffy (Iñaki Godoy), die we leren kennen terwijl hij in een lekkende sloep op zee water hoost en bekent dat hij eigenlijk niet kan zwemmen. Dat weerhoudt hem er echter niet van om obsessief de droom te volgen die al sinds zijn kindertijd zijn leven beheerst: de One Piece vinden en koning van de piraten worden – maar wel een lieve piraat die zich alleen richt op het helpen van anderen. Dat hij geen schip, bemanning of nautische vaardigheden bezit, is voor hem geen belemmering. Zijn grenzeloze optimisme en aan roekeloosheid grenzende durf zijn alles wat de zelfbenoemde kapitein nodig heeft. Wat helpt: net als andere piraten in One Piece beschikt Luffy over bovennatuurlijke krachten.

Jacob Romero Gibson als Usoppin de nieuwe actieserie One Piece.
Foto Casey Crafford/ Netflix

Binge-ervaring

Wat Cowboy Bebop zo’n mislukking maakte, was dat de live-actionversie onvoldoende trouw bleef aan het origineel. De Netflix-serie had weinig van de combinatie van jazzy neo noir en spacewestern die de animatieserie juist zo eigenzinnig maakte. Ook werd niet samengewerkt met de auteur van het origineel. Bij One Piece gebeurt dat wél. De makers van One Piece zeiden in een interview met Variety zelfs dat het debacle van Cowboy Bebop een inspiratie was om te laten zien hoe het beter kan.

En met suces. Zowel voor fans van anime of manga als voor live-actionliefhebbers is de Netflix-serie een leuke kijkervaring, met zowel spectaculaire actiescènes als een vermakelijk plot. One Piece verveelt geen moment en kent genoeg spannende wendingen om een binge-ervaring te worden.

De serie draait zogenaamd om Luffy’s zoektocht naar een schat, maar feitelijk is dit een als mantra herhaald appèl om te blijven geloven in jezelf en je dromen te volgen. Dat pakt soms net zo zoetsappig en oppervlakkig uit als het klinkt. Hoe leuk en vrolijk de hoofdpersoon ook is, Luffy blijft te veel voorgrond zonder diepere lagen. Daar hebben meer personages last van, ondanks het feit dat de, soms te haastige, flashbacks hun motivaties en persoonlijkheden moeten verklaren. De motiverende boodschappen die Luffy zo’n fijn persoon maken, zijn in de vechtscènes („Dit zijn mijn vrienden en daar blijf je vanaf”) zó braaf en afgezaagd dat ze iets pathetisch krijgen. Een sterfscène halverwege het seizoen is zelfs zo plat en slecht dat het een persiflage lijkt.

Maar het geheel blijft zo’n vermakelijke combinatie van spanning, malligheid en actie dat die paar zwakkere momenten makkelijk te vergeven zijn. Het zou mooi zijn als de makers de kans kregen zich te bewijzen in een tweede seizoen. Materiaal is er in ieder geval genoeg.

https://www.youtube.com/watch?v=Ades3pQbeh8