Liquidaties vinden vooral doordeweeks, ’s avonds en in de Randstad plaats

Vier op de vijf liquidaties in Nederland hangen samen met de cocaïnehandel. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek in opdracht van onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap naar de achtergronden van alle 57 liquidaties in Nederland tussen 2016 en eind 2021. Daarbij vielen in totaal 62 slachtoffers.

Het onderzoek is gebaseerd op het moord- en doodslagbestand van de politie, strafdossiers en interviews met veroordeelden. Het geeft een gedetailleerd beeld van liquidaties, de daders en hun beweegredenen. Zo is een dader gemiddeld 29 jaar oud en is hij – het zijn allemaal mannen – een doorgewinterde crimineel. Voordat schutters een liquidatie uitvoeren, zijn zij gemiddeld al 27 keer verdachte van een strafbaar feit geweest.

Kindertijd

Personen met een Antilliaanse (25 procent), Surinaamse (20 procent) en Marokkaanse achtergrond (20 procent) zijn oververtegenwoordigd. In totaal hebben acht op de tien schutters (deels) wortels buiten Europa.

Uit gesprekken van de onderzoekers met daders blijkt dat zij veelal positieve herinneringen aan hun kindertijd hebben, maar vaak ontspoorden in hun tienerjaren, op de middelbare school. Een veel genoemde factor is het ontbreken van hun vader. De daders in spé raken vaak op twaalf- of dertienjarige leeftijd betrokken bij criminele activiteiten.

Het onderzoek werd onder meer uitgevoerd door criminoloog Sheila Adjiembaks. De voor haar meest verrassende uitkomst is dat financieel gewin lang niet altijd de drijfveer is. „Dat ligt veel complexer. Zo kwam er uit onze interviews een nieuw profiel van daders naar voren die handelen vanuit gevoelens van wraak en oog om oog, tand om tand.”

Dat criminelen vooral hun concurrenten vermoorden, zoals in films en series vaak gebeurt, strookt niet met de realiteit. Nog geen 40 procent van de liquidaties is gericht op criminele concurrenten, de meerderheid betreft afrekeningen in de eigen criminele kring, bijvoorbeeld vanwege diefstal van geld en drugs, wanprestatie of het praten met de politie.

Piek in liquidatiegolf

Jaarlijks vinden er in het criminele milieu gemiddeld negentien gevallen van moord en doodslag plaats. Ongeveer de helft daarvan betreft een liquidatie, waarmee de onderzoekers een planmatige moord bedoelen. Daarmee is ‘slechts’ een zesde van alle moorden en doodslagen in Nederland terug te voeren naar het criminele milieu.

Het aantal liquidaties is de afgelopen jaren fors gedaald, van een piek van vijftien gevallen in 2017 naar vier in 2021. De onderzoekers geven geen verklaring voor die daling omdat zij die niet hebben onderzocht, maar verwijzen wel naar een gesprek dat zij met het OM voerden. Daarin suggereerden officieren van justitie dat de afname het gevolg is van de inspanningen van politie en justitie. Liquidatieverdachten zijn voor de rechter gebracht en dit zou nieuwe liquidaties hebben voorkomen.

Onwaarschijnlijk klinkt die verklaring niet, vindt ook Adjiembaks. Zo draait het Marengo-liquidatieproces – met Ridouan Taghi als een van de verdachten – om zes liquidaties in de periode van 2015 tot en met 2017. De Eris-strafzaak rond de tot levenslang veroordeelde moordmakelaar Keylow draaide om vijf liquidaties in 2017 en het beramen van elf moorden.


Lees ook
Nog nooit werd zoveel cocaïne onderschept in de havens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen

Demonstratie in Rotterdam over de werkwijze van <strong>de douane</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/liquidaties-vinden-vooral-doordeweeks-ac280c299s-avonds-en-in-de-randstad-plaats.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Liquidaties vinden vooral in de Randstad, doordeweeks, ’s avonds en op de openbare weg plaats, leert het onderzoek. In Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen vond in de onderzoeksperiode geen enkele liquidatie plaats. Ruim 80 procent van alle liquidaties is te herleiden naar de cocaïnehandel waarin Nederland een Europese spilfunctie vervult. In Amsterdam gaat het zelfs om 20 van de 23 slachtoffers. </p>
<p>Alleen in Noord-Brabant is de cocaïnehandel niet de belangrijkste achtergrond. Van de zeven liquidaties zijn er daar drie (mede) te herleiden naar de handel in synthetische drugs zoals xtc, één naar cannabis en één naar gestolen goederen.</p>
<p><em></em><br />
<dmt-util-bar article=