Scepsis en blijdschap strijden om voorrang als op de koffiemiddag van de Quiet Maastricht – een stichting die mensen in armoedesituaties ondersteunt – het gratis openbaar vervoer voor minima ter sprake komt. Weer een nieuwe regeling! Aanwezigen vrezen bureaucratische rompslomp. Of een site waarop je je moet inschrijven, die dan dagenlang onbereikbaar blijkt.
Maar het is ook een mooi initiatief van de provincie Limburg, vindt Selina Maessen, die leeft van een bijstandsuitkering. Nu is het ov te duur voor haar. „Ik heb een goede vriendin in Heerlen, maar die zie ik minder vaak dan ik zou willen. En een paar jaar geleden volgde ik therapie in Sittard. Dat werd door het reizen ook erg duur. Via de bijzondere bijstand kreeg ik een deel terug, maar lang niet alles.”
Voor grote groepen mensen met het water aan de lippen, kun je met deze regeling toch iets doen
Bijstandsgerechtigden in zeven Limburgse plaatsen (Heerlen, Maastricht, Nederweert, Roermond, Sittard-Geleen, Venlo en Weert) ontvangen deze maand een brief van hun gemeente. Daarin staat hoe ze zich kunnen aanmelden voor de ov-chipkaart waarmee ze gratis kunnen reizen in de bussen en treinen van Arriva tijdens de daluren.
In het provinciale coalitieakkoord uit 2023 – getiteld Elke Limburger telt, opgesteld door BBB, VVD, CDA, PvdA en SP – werd al gepleit voor een onderzoek naar goedkoper of gratis openbaar vervoer voor lagere inkomens.
Tot verrassing van VVD-Statenlid Jacques Michél Bloi werd al snel een plan voorgelegd – zónder dat onderzoek. De VVD verzette zich tegen het plan: „Minimabeleid is geen taak voor de provincie”, zegt het Statenlid. „Wij vinden: schoenmaker, blijf bij je leest. Verbeter bijvoorbeeld mobiliteit en bereikbaarheid. Daar heeft de provincie wel een rol. En kijk wat je kunt doen aan bedrijventerreinen waar heel vroeg in de ochtend, wanneer ploegen wisselen, nog geen bussen naartoe rijden.”
Lees ook
Gratis openbaar vervoer, kan dat? ‘Je moet het zien als de brandweer, als een dienst’
Financiering
Statenlid Aleida Berghorst (PvdA) is juist blij dat Limburg iets doet. Ze kent de kritiek dat armoedebeleid geen taak is van de provincie. „Maar provincies hebben een open agenda, ze mogen zich bezighouden met wat ze belangrijk vinden. Het welzijn van alle inwoners hoort iedereen aan het hart te gaan. Voor grote groepen mensen met het water aan de lippen, kun je met deze regeling toch iets doen. En het werkt niet stigmatiserend: het gaat via normale ov-chipkaarten.”
De VVD vond de financiering ook bezwaarlijk. Bloi: „De plannen zouden gedekt worden door de Bikker-gelden, genoemd naar een breed gesteunde motie van Tweede Kamerlid Mirjam Bikker (CU) uit 2023 die 300 miljoen euro vrijspeelde voor het stads- en streekvervoer. Maar het was toen nog niet duidelijk of die gelden voor dit soort doelen gebruikt mochten worden. We waren bang dat juist een doelgroep die al weinig vertrouwen in de politiek heeft, zou worden blij gemaakt met een dooie mus.”
Die zorg bleek onterecht. De Bikker-gelden konden worden ingezet voor de regeling. Uiteindelijk stemden alleen VVD, JA21 en 50Plus tegen het voorstel. De eenmansfractie van FVD verzette zich ook tegen het ov-plan, maar was niet aanwezig bij de definitieve stemming.
Verwacht werd dat de minima vanaf najaar 2024 gratis met het ov zouden kunnen reizen. Maar beginnen met de regeling bleek lastiger dan gedacht. Gemeenten lieten weten onvoldoende mensen te hebben voor de uitvoering. Daarom werd de aftrap doorgeschoven naar mei 2025.
Onderwegpas
Arriva had in het hele land al een kaart voor minima: de Meedoen Pas. „Van de 31 gemeenten in Limburg, deed tot voor kort alleen Nederweert mee”, vertelt Michiel Cusell, regiodirecteur Limburg bij Arriva. Die gemeente hoort nu met zes andere bij de eerste plekken waar het provinciaal initiatief wordt uitgerold. „De eerste honderden aanvragen voor een pas kwamen al binnen”, zegt Cusell.
Komende tijd volgen de overige Limburgse gemeenten. Tot tevredenheid van Cusell: „Voor deze mensen is het openbaar vervoer vanwege de kosten niet een vanzelfsprekendheid. Wil je daar iets aan doen, dan is dat een regionaal verhaal. Men wil eerst en vooral kunnen reizen binnen de eigen streek.”
Vlak voordat het Limburgse initiatief begon, kondigde het kabinet aan dat het streeft naar een landelijke Onderwegpas
Vlak voordat het Limburgse initiatief begon, kondigde het kabinet aan dat het streeft naar een landelijke Onderwegpas. Daarmee kunnen mensen vanaf twaalf jaar in de daluren gratis – of in elk geval goedkoper – met de bus, tram, trein en metro reizen. Volgend jaar januari moet het al zover zijn. Cusell: „Ik ken de plannen inhoudelijk niet tot in detail, maar het lijkt me een ‘sportieve’ planning.”
Statenlid Berghorst twijfelt ook aan de haalbaarheid van de planning van het Rijk. „En tegenover de intentie om minima gratis vervoer te bieden, staan bezuinigingen en prijsverhogingen die het ov alleen maar duurder en ontoegankelijker maken. Maar goed, als het landelijk wel lukt, doen we als provincie vanzelfsprekend een stapje terug.”
Lees ook
Marktwerking in het regionale vervoer zorgt voor steeds meer stress – bij alle partijen
