Limburg en Groningen verkijken zich op waterstofbank

Twee Nederlandse provincies wilden de Europese Waterstofbank binnenhalen. Maar volgens Jetten gaat het niet om een fysieke instelling.

Voor de provincie Limburg was haar industriecomplex Chemelot „de ideale locatie” om de nieuwe Europese Waterstofbank te huisvesten.
Voor de provincie Limburg was haar industriecomplex Chemelot „de ideale locatie” om de nieuwe Europese Waterstofbank te huisvesten. Foto Marcel van Hoorn

Voor de provincie Limburg was haar industriecomplex Chemelot „de ideale locatie” om de nieuwe Europese Waterstofbank te huisvesten. De bestuurders wilden „met steun van het kabinet” snel aan een bidbook te beginnen om de instelling „dit jaar daadwerkelijk naar Limburg te halen”.

Ook Groningen sprak dit voorjaar haar ambities uit om de Europese Waterstofbank binnen te halen. Dankzij het aardgas heeft de provincie immers „de kennis en kunde” in huis om zo’n instelling te huisvesten. „Als eerste Hydrogen Valley van Europa” zag men in de noordelijke regio „wat ons betreft maar één logische plek”: Groningen.

Deze week volgde de koude douche voor de twee provincies die zich kandidaat stelden. Energieminister Rob Jetten antwoordde op schriftelijke Kamervragen dat de Europese Commissie een ander soort bank bedoelde, in elk geval „geen fysieke entiteit” die „ergens in de Europese Unie (…) een locatie moet vinden”. „Van een selectieproces is vooralsnog geen sprake”, schreef Jetten in reactie op vragen van Silvio Erkens (VVD). Het Kamerlid wilde van de minister weten of het kabinet de kandidaatstelling steunde.

Informatie van de Commissie liet volgens Jetten in maart zien dat Brussel bij het begrip ‘bank’ ditmaal niet dacht aan een hoge toren met een glanzende voorgevel. Het gaat om „een set aan financiële beleidsinstrumenten” om de Europese waterstofproductie aan te jagen. Ook moet de bank „informatie en data” verschaffen over de prijs en de handelsstromen van de schone energiedrager.

Lees ook: De Europese waterstofambities zijn groot, maar bedrijven zijn nog altijd afwachtend

Waterstof wordt door velen een belangrijke rol toegedicht in de energietransitie. De energiedrager, die via groene stroom kan worden geproduceerd, maakt opslag en transport van elektriciteit veel goedkoper. Ook kan het gas in duurzame industriële processen worden gebruikt.

De potentiële rol van waterstof zorgt voor grote ambities en vergezichten, al moeten nog veel concrete hordes worden genomen. Volgens een woordvoerder van minister Jetten heeft de Europese Commissie met de term ‘waterstofbank’ waarschijnlijk voor de verwarring gezorgd. Een zegsman namens Groningen stelt in een reactie dat de Commissie „in haar eerste voorzet onvoldoende heeft omschreven of er een fysieke locatie voor de bank buiten Brussel zou komen”. Een woordvoerder van de provincie Limburg laat weten dat de provincie nog in afwachting is van een reactie van het kabinet op de kandidaatsstelling van de provincie.