De laatste Olympische Zomerspelen waar je als sportfanaat op de tribunes kon plaatsnemen is inmiddels acht jaar geleden, die van 2016 in Rio de Janeiro. De daaropvolgende Spelen, in Tokio, werden vanwege de coronapandemie een jaar uitgesteld én in maart 2021 werd aangekondigd dat toeschouwers vanwege het virus niet welkom waren. Dit weekend beginnen de Olympische Spelen in Parijs op de geplande datum en mét publiek. In 2022 gingen de eerste kaarten in de verkoop. Een ingewikkeld systeem van inloten om je tickets te bemachtigen en de aanzienlijke prijsstijgingen voor hotels, vervoer en zelfs musea die de Franse hoofdstad doorvoerde in aanloop naar de Spelen lijken het voor het publiek niet makkelijker te hebben gemaakt om op de olympische tribune plaats te nemen. Toch zullen er miljoenen mensen naar de stad afreizen.
Het Franse organiserend comité heeft 10 miljoen kaarten beschikbaar gesteld. Maar hoe kom je aan zo’n kaartje? En waar verblijf je dan? En waar kun je last minute nog heen?
Voor Remko Schermerhorn (52) zijn dit niet zijn eerste Olympische Spelen. Hij is marketingstrateeg en bezocht eerder al de Spelen van Vancouver, Turijn en Beijing. „Ik ga vooral voor de belevenis, de sfeer. Het is heel bijzonder om zo’n evenement mee te maken. Ik ga niet voor een specifieke sport, al vind ik de traditionele olympische sporten zoals atletiek en zwemmen wel het leukst”, zegt hij.
Anderhalf jaar geleden gingen de eerste kaarten in de verkoop. Je kon je dan inschrijven voor de zogeheten Make Your Games-pakketten, die je zelf kon samenstellen met verschillende sporten en wedstrijden. Op basis van inloting kreeg je een aantal weken later te horen of je de kaarten ook echt had bemachtigd en kon je ze binnen 48 uur afrekenen. Schermerhorn had zich, om zijn kansen te spreiden, met verschillende pakketten op verschillende sporten ingeschreven. Toch werd hij uitgeloot. Via een vriendin, die wel was ingeloot, wist hij toch kaarten te bemachtigen.
De prijs voor tickets ligt tussen de 24 en 690 euro. Afhankelijk van de sport, de plek op de tribune en wat voor wedstrijd het is. Daarom betaal je 690 euro voor A-categorie plaatsen, goede plekken met het beste zicht, tijdens de atletiekfinale, en 24 euro voor D-categorie plekken, de mindere plaatsen, tijdens de kwalificatiewedstrijd boogschieten.
Schermerhorn bezoekt verschillende sporten tijdens de Olympische Spelen. Hij gaat naar hockey, waterpolo en heeft die felbegeerde kaarten voor de atletiekfinale. „De prijzen verschillen behoorlijk van die tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing. Zij wilden de wedstrijden toegankelijk maken voor zoveel mogelijk Chinezen, daar betaalde je 5 euro voor een kaartje”, zegt hij, „dat ideaal hebben de Fransen duidelijk niet.”
Met kaarten alleen ben je er nog niet. Die had Schermerhorn dus al een tijdje, maar met het boeken van zijn accommodatie heeft hij nog even gewacht. „Je zag dat er eerst hele hoge prijzen werden gevraagd voor hotelovernachtingen. Dat was natuurlijk omdat alle sporters en journalisten toen hun accommodatie boekten. Later zag je dit weer omlaag gaan”, vertelt hij. Zelf doet hij aan huizenruil. Zijn huis in Amsterdam heeft hij geruild met Parijzenaren die de stad uit vluchten. „We verblijven nu in een appartement van twee etages in het centrum van Parijs.” Hij is van plan om met de auto te gaan en had online een parkeerplaats gereserveerd, maar die werd toch weer afgezegd omdat er een olympische route langs liep. „Dat komt wel goed”, zegt hij, „Parijs is zo dichtbij, met de auto of trein, je komt er altijd wel.”
Desnoods dezelfde dag terug
Mariska Oosterhuis (44) werkt als redactioneel vormgever en reist zelfs twee keer naar Parijs af. „Ik was eerder al bij de Spelen in Londen en Rio. Je bent daar met allemaal mensen van over de hele wereld met hetzelfde doel: samen genieten van sport.” Dit weekend vertrekt ze naar de Franse hoofdstad om wedstrijden te bekijken, vooral tennis, maar ze heeft ook kaarten voor hockey, paardensport, beachvolleybal en 3×3 basketbal. Na een paar dagen in Nederland keert ze terug, ditmaal om zelf te sporten. Een jaar geleden werd ze ingeloot voor de Marathon Pour Tous, de publieksmarathon tijdens de Spelen. Er staat haar in het parcours een klim van 16 procent te wachten. „Ik heb er al gelopen en weet hoe steil dat is. Ik zal daar tijdens de marathon rond middernacht zijn. Dat stuk wandel ik gewoon. Dan ga je net zo hard als rennend omhoog. En ik wil vooral genieten”, zegt ze. Ze vond via Airbnb deze week nog een appartement in de stad, waar ze 750 euro voor tien nachten voor betaalt. Voor de marathon heeft ze een chalet op een camping buiten Parijs geboekt, voor de rust. Beide keren gaat ze met de trein naar Parijs.
„Ik heb nog geen kaarten, maar samen met een paar vriendinnen wil ik misschien wel naar een hockeywedstrijd”, zegt registeraccountant Kim aan de Meulen (34). „Eerst waren er geen kaarten voor hockey meer te krijgen, maar je ziet dat er nu toch tickets beschikbaar komen”, zegt ze. Veel mensen hebben binnen hun pakket kaarten voor wedstrijden waar ze toch liever niet heen gaan en verkopen die door. Mariska Oosterhuis deed dat bijvoorbeeld met haar tickets voor zeilen, roeien en voetbal. Dit kan alleen via het officiële doorverkoop platform van het organiserend comité. „We moeten wel snel beslissen”, zegt Aan de Meulen, „want de hockeykaartjes voor zaterdag waren al snel weer weg. Nu zijn er nog kaartjes voor Nederland-Frankrijk op zondag. Die kosten 40 euro voor plaatsen aan de korte zijde van het veld, 77 euro voor de lange zijde met meer zicht.”
Om verblijf en vervoer maakt ze zich geen zorgen. „Ik zat even te kijken voor hotels of appartementen en die prijzen lijken in de afgelopen weken ontzettend te zijn gedaald. Het lijkt wel dat hoe langer je wacht, hoe meer deuren er voor je open gaan. En als het toch niet lukt, dan rijden we dezelfde dag nog terug.”