Lichtpuntje in stikstofdossier: al meer dan tweehonderd boeren melden zich voor uitkoopregeling

Stikstofcrisis Het Rijk stelde deze maand twee uitkoopregelingen voor boeren open. Als de tweehonderd boeren die zich inmiddels hebben aangemeld echt stoppen, kan dat de stikstofuitstoot fors terugdringen.

Een boer ploegt zijn akker in Raamsdonkveer. Het overgrote deel van de in de uitkoopregeling geïnteresseerde boeren betreft piekbelasters.
Een boer ploegt zijn akker in Raamsdonkveer. Het overgrote deel van de in de uitkoopregeling geïnteresseerde boeren betreft piekbelasters. Foto Rob Engelaar

Eindelijk een lichtpuntje in het stikstofdossier waar het inmiddels gevallen kabinet-Rutte IV de afgelopen maanden zo naar snakte: in minder dan twee weken tijd hebben ruim tweehonderd boeren een aanvraag ingediend om zich te laten uitkopen door het Rijk.

Dit zeggen bronnen binnen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) tegen NRC. Als deze boerenbedrijven daadwerkelijk stoppen, zal dat de stikstofuitstoot in één keer fors terugdringen. De kans is groot dat meer boeren zich nog aanmelden.

Sinds 3 juli heeft het Rijk twee stoppersregelingen opengesteld: een voor bedrijven die veel stikstof uitstoten dicht bij of in kwetsbare natuurgebieden, zogenoemde piekbelasters, en een voor overige (boeren)bedrijven. De val van het kabinet staat deze vrijwillige uitkoopregelingen niet in de weg. Ze zijn in mei goedgekeurd door Brussel, en er is bijna 1,5 miljard euro voor beschikbaar. Daarvan is twee derde voor de piekbelasters.

Het overgrote deel van de ingediende aanvragen betreft piekbelasters. Zij willen gebruikmaken van de regeling die bij staking van het bedrijf 120 procent van de waarde ervan uitbetaalt. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) noemde deze eerder „woest aantrekkelijk”. Boeren die geen piekbelaster zijn, krijgen minder geld: maximaal 100 procent van hun bedrijfswaarde.

Meer aanvragen

Volgens directeur Paul Bens van DLV Advies, het grootste agrarische advieskantoor van Nederland, zal het aantal aanvragen verder oplopen. Zijn bureau heeft zo’n vijftig bedrijven begeleid bij indiening van de aanvraag en heeft nog „veel meer in de pijpleiding” zitten.

Bens ziet bovendien dat bij boeren op beschermd natuurgebied de Veluwe het besef doordringt dat zij ook met relatief weinig dieren piekbelaster kunnen zijn. „De gemeente Barneveld heeft de afgelopen weken meerdere bijeenkomsten gehouden waarin zij zegt dat elk boerenbedrijf in Barneveld een piekbelaster is.” Het is de vraag wat die bedrijven gaan doen, zegt Bens, maar de kans is groot dat een behoorlijk aantal van hen zich ook aanmeldt.

Lees ook: Kabinet is al blij als één op de vijf piekbelasters zich laat uitkopen

Juist in Gelderland is het aantal piekbelasters groot, maar was de animo om te stoppen tot nu toe klein, bleek al uit een rondgang van NRC. Van de drieduizend (boeren)bedrijven die aanspraak maken op de regeling voor grote uitstoters, liggen er 1.803 in Gelderland. Om aan de zeer ruimhartige uitkoopregeling deel te kunnen nemen, mogen bedrijven maximaal 25 kilometer van een kwetsbaar natuurgebied liggen en moeten ze op zijn minst 2.500 mol (eenheid) stikstof doen neerslaan op overbelast natuurgebied.

Van der Wal benadrukte in juni al dat het niet noodzakelijk is dat alle drieduizend bedrijven stoppen, maar dat het al „heel goed” is als een vijfde deel van die groep stopt, ofwel zeshonderd bedrijven.

Website flink bezocht

Sinds half juni kunnen boeren via een website van het Rijk uitrekenen of zij aan de voorwaarden voldoen. Die site is inmiddels flink bezocht. Meer dan dertigduizend keer is zo’n berekening gemaakt, volgens bronnen binnen het ministerie van Landbouw. Nederland telt circa vijftigduizend boerenbedrijven. Het is niet bekend of boeren de berekening meermaals hebben gemaakt.

Een aanvraag voor de piekbelastersregeling wordt direct in behandeling genomen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal de ruim tweehonderd aanvragen de komende tijd bekijken. Eerder zag de dienst toe op een provinciale uitkoopregeling voor het ministerie van Landbouw. De aanvragen voor de minder ruimhartige regeling worden vanaf eind dit jaar, begin 2024, beoordeeld.

Het ministerie van Landbouw bevestigt dat er „de nodige interesse” is voor de beëindigingsregelingen, maar vindt het na twee weken „nog te vroeg om conclusies te trekken”.