Ondanks Israëls herhaalde berichten over ‘beperkte’ en ‘gerichte’ operaties in Libanon, lijkt het er steeds meer op dat het aanstuurt op een uitgebreidere invasie en grondoorlog. Sinds begin oktober geeft het Israëlische leger bijna dagelijks nieuwe evacuatiewaarschuwingen af voor zones in Zuid-Libanon. Inmiddels gaat het al om gebieden die ruim ten noorden liggen van de Litani-rivier, die in een VN-resolutie uit 2006 als grens werd aangegeven waarboven Hezbollah zich zou moeten terugtrekken.
Afgelopen maandag werd aan dat gebied ook de gehele kust en zee vanaf de zuidgrens tot aan waar de nog weer noordelijker gelegen Awali-rivier in zee uitmondt toegevoegd. Volgens de VN beslaan de evacuatiezones nu een kwart van het Libanese grondgebied. Een analyse van de Israëlische krant Haaretz laat bovendien al grootschalige verwoestingen zien van de Zuid-Libanese dorpen Yaroun en Maroun al-Ras door Israëlische grondoperaties.
„Israël zei eerst dat het zich zou beperken tot het gebied ten zuiden van de Litani-rivier, maar nu gaat het al verder dan de Awali-rivier”, zegt analist Mohanad Hage Ali van het in Beiroet gevestigde Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center. „Als ze daadwerkelijk die grens oversteken, dan is Beiroet niet ver meer.” Volgens hem is de vraag of het een herhaling van de invasie van 1982 wordt, toen zich hetzelfde scenario afspeelde.
Inmiddels bevinden zich duizenden Israëlische militairen in Libanon. Dicht over de grens zijn ook Israëlische tanks gesignaleerd. De Israëliërs proberen volgens analisten vooral de uitgebreide militaire infrastructuur van Hezbollah in Zuid-Libanon te verwoesten, zoals tunnels, bunkers en munitie-opslagplaatsen. Op sommige plaatsen is het tot felle gevechten gekomen. Het dodental bedraagt inmiddels ruim 2.000 en er zijn 1,2 miljoen ontheemde Libanezen.
Unifil onder Israëlisch vuur
De afgelopen dagen richt Israël het vizier ook steeds meer op Unifil, de uit ruim 10.000 man bestaande VN-vredesmacht die het Libanese leger al sinds 1978 ondersteunt en het conflict aan de grens monitort. Nadat Israël Unifil eerder had gevraagd zich terug te trekken uit een aantal zones bij de grens, wat het weigerde, schoot donderdag een Israëlische tank op een observatietoren en op de ingang van een schuilbunker op het hoofdkwartier in Naqoura, dichtbij de grens. Twee Indonesische Unifil-militairen raakten daarbij gewond. Een dag eerder hadden Israëlische militairen camerasystemen beschadigd. Ook vrijdag kwam Unifil onder Israëlisch vuur te liggen.
Het kwam Israël op woedende protesten te staan van onder meer Italië, Frankrijk en andere landen die momenteel militairen aan Unifil leveren. Vrijdag liet VN-vredesmissiechef Jean-Pierre Lacroix weten dat Unifil uit veiligheidsoverwegingen had besloten 300 blauwhelmen te verplaatsen naar een grotere Unifil-basis .
Lees ook
De Unifil-blauwhelmen lopen Israël voor de voeten bij het grondoffensief tegen Hezbollah
Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de Israëlische evacuatiewaarschuwingen voor delen van Zuid-Libanon en Zuid-Beiroet, die veel lijken op die in Gaza. Het Israëlische leger zegt herhaaldelijk dat „wie zich in de buurt van Hezbollah-elementen, -faciliteiten of -wapens bevindt” zijn leven in gevaar brengt. Maar burgers weten vaak niet dat ze zich dicht bij dit soort locaties bevinden. Amnesty International schrijft in een donderdag gepubliceerd rapport bovendien dat Israël „misleidende kaarten” gebruikt, en dat de waarschuwingen in veel gevallen slechts kort komen voor de daaropvolgende bombardementen, „midden in de nacht, via sociale media, wanneer veel mensen slapen, offline zijn of sociale media niet volgen”.
Ook komt het voor dat waarschuwingen überhaupt niet worden afgegeven. Dit gebeurde bijvoorbeeld donderdagavond bij twee bombardementen op het centrum van Beiroet. Daarbij zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zeker 22 mensen gedood en 117 mensen gewond. Doelwit zou Hezbollah-kopstuk Wafiq Sala zijn geweest, die als politiek liaison van de strijdgroep zou optreden. Volgens sommige Libanese media zou hij daar niet aanwezig zijn geweest.
Amnesty wijst erop dat de waarschuwingen Israël niet ontslaan van zijn verplichtingen onder het internationaal humanitair recht, dat voorschrijft dat burgers altijdbeschermd moeten worden.
Meer speelruimte voor Israël
Israël lijkt internationaal gezien echter meer speelruimte te hebben gekregen voor zijn operatie in Libanon door een verschuiving in de opstelling van zijn belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten. Drong president Joe Biden een paar weken geleden nog met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron aan op een direct staakt-het-vuren in Libanon, inmiddels zijn dat soort oproepen uit Washington verstomd.
Deze week werd duidelijk dat de VS het Israëlische offensief tegen Hezbollah in Libanon steunen, zij het op voorwaarde dat het lijden van burgers „tot een minimum” beperkt blijft. Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, legde woensdag uit dat „wat wij uit deze situatie graag zien komen, is dat Libanon uiteindelijk uit de greep weet te komen waarin Hezbollah het land hield”. Volgens hem was het mede aan Hezbollah te wijten dat Libanon bij gebrek aan overeenstemming al twee jaar geen president heeft en bestuurlijk vrijwel verlamd is.
De VS veroordeelden evenmin de uitlatingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die de afgelopen week de Libanezen opriep „in opstand te komen en uw land terug te pakken” van Hezbollah. „U heeft de gelegenheid om Libanon te redden voor het in de afgrond van een lange oorlog valt”, hield hij de Libanezen dreigend voor.
Veel analisten wijzen er echter op dat de meeste Libanezen niet op hulp van Israël zitten te wachten om van Hezbollah af te komen, zeker niet na hun slechte ervaringen in 1982 en 2006. In plaats daarvan kan beter worden teruggevallen op de eerder genoemde VN-resolutie 1701, betoogt oud-minister Tarek Mitri deze week in The Economist. „Het is tijd voor een staakt-het-vuren en diplomatie en uiteindelijk voor een strikte uitvoering van de internationale resolutie die al ter tafel ligt – dat is niet alleen beter voor Libanon.”
De Libanese premier Najib Mikati riep vrijdag in een tv-toespraak op tot een staakt-het-vuren en zei dat Hezbollah met de resolutie akkoord zou zijn gegaan.
Lees ook
Wie was Hassan Nasrallah? En zeven andere vragen over de oorlog in Libanon