Levenslang voor kindermisbruik door Australische crèchemedewerker

Een Australische oud-kinderopvangmedewerker is vrijdag in Brisbane veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het jarenlang seksueel misbruiken van tientallen kinderen. De eerste 27 jaar van zijn straf maakt Ashley Paul Griffith (46) geen kans op vervroegde vrijlating.

Griffith bekende in september schuld aan ruim driehonderd zedenmisdrijven tegen 69 kinderen. De meeste slachtoffers waren tussen de twee en vijf jaar oud. Het misbruik vond plaats van 2003 tot 2022 in verschillende kinderdagverblijven in Australië en ook in Italië. Rechter Paul Smith noemde Griffiths daden „verdorven” en „afschuwelijk”.

Griffith was bijna twintig jaar lang in staat door te gaan met het misbruik in elf kinderdagverblijven in Australië, en in de Italiaanse stad Pisa. „Er is geen twijfel dat het vergrijp een aanzienlijk effect heeft gehad op het leven van veel mensen”, zei rechter Smith. Tegen het einde van de zitting kregen enkele aanwezige ouders het te kwaad. „Brand in de hel”, beten enkele ouders van slachtoffers Griffith toe terwijl hij de rechtszaal uit werd gevoerd. Zelf hoorde hij de uitspraak zichtbaar onbewogen aan.

Griffith zou de kinderen hebben misbruikt terwijl ze sliepen, maar ook als ze wakker waren. Dan gaf hij ze een iPad om ze af te leiden. Hij filmde het misbruik, maakte er compilaties van en plaatste de filmpjes op het darkweb. Daar gaf hij ook tips aan anderen over hoe ze het beste kinderen konden misbruiken. „Er is een kans dat deze video’s voor altijd op het internet staan”, zei Smith.

Woede en wantrouwen

Volgens de rechter is de kans groot dat Griffith het opnieuw zou doen als hij de kans krijgt; een reden voor de hoge straf. Een psychiater die hem heeft beoordeeld, stelde dat hij een ‘pedofiele stoornis’ heeft en een ‘extreme seksuele afwijking’. Ook heeft hij geconcludeerd dat de man ‘geen empathie heeft’.

Het misbruik heeft diepe wonden geslagen. De afgelopen dagen hebben veel slachtoffers en hun ouders in de rechtszaal verteld over het misbruik. Velen van hen worstelen met een ernstig trauma, complexe PTSS, depressie en angsten. Velen zijn hun vertrouwen in de mensheid kwijt.

Twee zussen, allebei slachtoffer van Griffith, deden hun verhaal. „Ik kan maar niet begrijpen dat dit echt is gebeurd, dat ik het kleine meisje ben die dit is overkomen. En ik niet alleen, ook mijn zus en zoveel andere kinderen”, zei een van hen. Een moeder van een slachtoffer vertelde dat ze leeft met een „onwrikbare woede en wantrouwen jegens bijna iedereen”. Een vader vertelde met trillende stem over het „onterechte gevoel van veiligheid” bij de kinderopvang. „Kinderen lagen een dutje te doen op hetzelfde bedje waar anderen werden verkracht.”

Onderzoek

De oud-kinderdagverblijfmedewerker werd in de zomer van 2022 gearresteerd en zit sindsdien in hechtenis. De politie had duizenden foto’s en video’s van het misbruik gevonden op het darkweb, maar omdat hij zijn eigen gezicht en dat van zijn slachtoffers verhulde, lukte het hen lange tijd niet om te achterhalen waar de beelden vandaan kwamen. Uiteindelijk herkenden ze de lakens op een kinderbed in een van de video’s. Die worden verkocht aan kinderdagverblijven in de staat Queensland.

Slachtoffers en hun familie zijn opgelucht, maar ook boos. „De kinderdagverblijven, andere medewerkers en de toezichthouders hebben aanwijzingen genegeerd. Ze hebben gefaald in hun taak om onze kinderen te beschermen”, zei een vader na de uitspraak buiten het gerechtshof.

Kort nadat de details over de zaak bekend werden in 2022, is onderzoek gedaan naar de veiligheid in Australische kinderdagverblijven. De regels rond de registratie en werving van medewerkers zijn aangescherpt. Ook heeft de sector een nieuwe code opgesteld voor mensen die met kinderen werken. Zo is sinds juli dit jaar op de meeste kinderdagverblijven in het land een telefoonverbod van kracht voor medewerkers, zodat ze geen foto’s of video’s kunnen maken van de kinderen waar ze voor zorgen. Ondanks de aangescherpte regels roepen ouders en slachtoffers op tot een diepgravend, nationaal onderzoek naar kinderdagverblijven in Australië.