N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Letse premier Krisjanis Karins heeft maandag de val van zijn regering en zijn aftreden aangekondigd. Dat melden Letse media. Interne onenigheid onder de regerende partijen ligt aan de basis van het uit elkaar vallen van de coalitie, een verbond tussen Karins’ centrumrechtse Nieuwe Eenheid met het conservatieve Nationale Alliantie en een verzameling kleinere partijen. Afgelopen vrijdag koesterde Karins nog de hoop dat zijn regering daarvoor een oplossing kon vinden, maar de huidige coalitiepartners wezen zijn voorstel voor een kabinetsherschikking af. Op X, voorheen Twitter, beschuldigde Karins hen ervan „het werk voor welvaart en economische groei te blokkeren”.
Voor Karins, sinds 2019 in functie, is dit mogelijk zijn afscheid uit de nationale politiek. Onder hem groeide de Baltische staat tot een vocale en drijvende kracht in de regio. Karins spoorde de Europese Unie en de NAVO aan om de druk op Moskou voor het beëindigen van de Oekraïne-oorlog op te voeren. Ook heeft Karins samenwerking met pro-Kremlinpartijen steeds uitgesloten.
Later deze week wordt de val van het huidige kabinet geformaliseerd met een bezoek aan president Edgars Rinkevics. Karins’ partij wijst woensdag een nieuwe premierskandidaat aan. Na het uiteenvallen van de regering moet de Letse president een formateur aanduiden die een nieuwe regering moet proberen vormen. Vervolgens moet die nieuwe coalitie door het Letse parlement worden goedgekeurd. De val van het kabinet maakt volgens de Letse krant Diena de weg vrij voor een samenwerking met de agrarische partij Groene en Boerenbond (ZZS) en de Progressieven.
Versnipperd parlement
Afgelopen jaar verraste Karins’ Nieuwe Eenheid, dat zich sterk afzet tegen de oorlog in Oekraïne, door meer dan 20 procent van de stemmen te halen. Die winst in de landelijke verkiezingen, die in het teken stonden van de oorlog in Oekraïne en economische worstelingen van het land, stak sterk af met de 7 procent die zijn partij in de verkiezingen van 2018 haalde. Het zijn schommelingen die de grilligheid van de Letse politiek tekenen. De afgelopen jaren raakte het parlement met elke verkiezing steeds verder gefragmenteerd, waarbij allerlei nieuwe partijen en fracties ontstonden. De volgende Letse parlementsverkiezingen zijn pas in 2026.
Lees ook: Voor of tegen Poetin: de Russische gemeenschap in Letland moet kiezen