Leraren, rechters en conducteurs: België staakt opnieuw tegen hervorming van ambtenarenpensioenen

In aanloop naar het Belgische Feest van de Arbeid, donderdag 1 mei, is de sfeer onder werknemers in België deze week allesbehalve uitgelaten. Dinsdag leggen honderden werknemers hun werk neer. Zes op de tien treinen rijden niet, onder meer van en naar Nederland. De luchthavens van Brussel en Charleroi annuleren alle vertrekkende vluchten.

In het hele land is er transporthinder en lesuitval. Sportlocaties zijn gesloten. Mensen komen bijeen om actie te voeren tegen de hervormingsplannen van de regering, ook wel bekend als de Arizona-coalitie, onder leiding van N-VA-voorman Bart De Wever. Vakbonden spreken zich massaal uit tegen besparingen op de ambtenarenpensioenen en het bevriezen van lonen. Arizona is een „afbraakregering”, aldus het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV), met 1,5 miljoen leden de grootste vakbond van België.

De stakingsdag, die maandag om 22:00 uur begint en 24 uur duurt, is de zoveelste sinds het aantreden van de nieuwe regering, begin februari. Op 31 maart was er al een grote algemene staking. Op het spoor is er veel uitval, er worden 88 stakingsdagen geteld tot september. De sociale onrust is groot. „We staan op een maatschappelijk kantelpunt. Er is sprake van roofbouw op de sociale zekerheid en de openbare diensten, waarbij werknemers onevenwichtig hard worden geraakt”, zegt Chris Reniers, voorzitter van de socialistische vakbond ACOD.

Gunstige pensioenregeling

Leerkrachten, treinpersoneel en leden van de rechterlijke macht (magistraten) zijn kwaad, met name over de pensioenhervormingen. Ambtenaren kunnen momenteel relatief snel een volledig pensioen opbouwen. Waar de gemiddelde werknemer pas na 45 loopbaanjaren een volledig pensioen behaalt, is dat voor leerkrachten al het geval na 41 jaar en 3 maanden, en bij magistraten zelfs al na 36 jaar. Ook het rijdend personeel van de Belgische spoorwegen, nationale ombudsmannen en hoogleraren hebben een gunstig ‘tantième’, waarbij loopbaanjaren voor meer dan een jaar meetellen in de berekening van het pensioen. Bijna de helft (49 procent) van de ambtenaren heeft recht op die gunstige regeling, die vanaf 2027 wordt afgeschaft.

Dat betekent dat veel ambtenaren langer moeten werken voor hetzelfde pensioen. Een kwestie van „harmonisatie” van de pensioenen, vindt de regering. Opgebouwde rechten blijven bestaan. Hoewel het ambtenarenpensioen gemiddeld bijna twee keer zo hoog is als dat van een werknemer, bepleiten de leerkrachten en magistraten dat dit rechtvaardig is omdat dat zij geen ‘extralegale voordelen’ genieten – denk aan een bedrijfsauto – en geen aanvullend pensioen kunnen opbouwen.

Een eenzame passagier op de luchthaven van Brussel tijdens de staking van 31 maart. Foto Olivier Matthys/EPA

Volgens de berekeningen van een pensioenspecialist van PwC, in opdracht van zakenkrant De Tijd, gaat het pensioen van een rechter bij een rechtbank van eerste aanleg er zo’n 28 procent op achteruit (voor een magistraat die opklimt tot voorzitter is het verlies 21 procent). In de berekeningen gaat men ervan uit dat de rechter in kwestie is begonnen als zelfstandig advocaat en zijn loopbaan in de magistratuur start op 33-jarige leeftijd. Het bruto pensioen van een magistraat bedraagt momenteel 8.291 euro per maand, en loopt terug tot zo’n 6.000 euro.

Getalenteerde mensen weg

Vakbondsvrouw Reniers – die stelt dat er maar weinig rechters en officieren van justitie lid zijn van de socialistische vakbond – noemt de beoogde pensioenhervormingen bij de ambtenaren over de gehele linie „dramatisch”. Ze betoogt: „Zo trekt de overheid getalenteerde mensen weg uit de openbare diensten. Wat is een ambtenarenkorps zonder goede leerkrachten, goede magistraten? Dit is funest voor het democratische gehalte van onze rechtsstaat.”

De pijn zit ook in de korting op uitkeringen. De regering-De Wever hoopt volgend jaar ruim 900 miljoen euro te besparen en tegen 2029 zelfs 1,9 miljard euro, door de duur van de werkloosheidsuitkeringen te beperken tot maximaal twee jaar. Het is een van de maatregelen uit het zogenoemde Paasakkoord, waarin ook de indexering van de hoogste pensioenen is geregeld, de re-integratie van langdurig zieken (waarbij ziekenfondsen en artsen meer verantwoordelijkheid gaan dragen voor het opvolgen van langdurig zieken), en een noodplan het hoofd moet bieden aan de overbevolking in gevangenissen. Ook werd er definitief beslist 4 miljard euro extra uit te geven aan defensie.

„De schuldgraad, gehanteerd als een haast wetenschappelijk objectief anker voor besparingsbeleid, blijkt plots onderhandelbaar. Als de politieke wil er maar is”, stelt Pascal Gielen, hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit van Antwerpen, in een opiniestuk in De Standaard. Hij legt uit: „Waar jarenlang werd gezegd dat er geen middelen waren voor extra investeringen in onderwijs, openbaar vervoer, cultuur of zorg, blijkt er vandaag wél ruimte te zijn voor een stevige uitbreiding van het defensiebudget.”

Wapentransporten

Volgens Conner Rousseau, voorzitter van de socialistische coalitiepartij Vooruit gaan veiligheid en welvaart hand in hand, ook al „geeft een socialist niet graag geld uit aan defensie”. Rousseau pleit voor een ‘return on society’, waarbij bijvoorbeeld wordt geïnvesteerd in de mobiliteit rond de havens voor eventuele wapentransporten.

De investeringen in defensie zetten extra druk op België, waar de maatschappelijke rekening voor de welvaartsstaat – mede door vergrijzing – niet langer kan worden opgehoest. Het begrotingstekort in België loopt dit jaar op tot ruim 25,5 miljard euro, goed voor 4 procent van het bbp (bruto binnenlands product). Dat is 8,6 miljard meer dan het tekort in 2024. De regering wil het tekort tegen 2030 terugdringen tot minder dan 3 procent van het bbp. Maar volgens de laatste berekeningen komt het tekort in 2029 uit op tot 3,7 procent, waarbij 0,2 procent is toe te schrijven aan de defensiemaatregelen.

Of de vakbonden de regering in dit licht op andere gedachten weten te brengen, valt te betwijfelen. Maar België is nog lang niet stakingsmoe, volgens ACOD-voorzitter Reniers. „We hebben nu momentum, en hebben een lange adem”, aldus de vakbondsvoorvrouw. Ze schat in dat de nationale acties „tot het einde van het jaar” zullen duren.


Lees ook

Lees ook over een eerder protest van de rechterlijke macht

De gevangenis in Gent. Momenteel zitten al 13.000 mensen vast in België, terwijl er eigenlijk maar plek is voor iets meer dan 11.000.  Foto Philip Reynaers/ANP / Imago