Leraren krijgen er 10 procent loon bij, stakingen afgelast

Cao-akkoord Behalve de loonsverhoging krijgt onderwijspersoneel een eenmalige vergoeding. Door het bereikte cao-akkoord gaat een voor volgende maand geplande staking niet meer door.
Een klaslokaal in OBS de Toermalijn in het Utrechtse Cothen.
Een klaslokaal in OBS de Toermalijn in het Utrechtse Cothen. Foto Ramon van Flymen / ANP

Medewerkers op basisscholen, middelbare scholen en in het speciaal onderwijs krijgen een loonsverhoging van 10 procent. Daardoor gaan de voor volgende maand aangekondigde stakingen in het primair en voortgezet onderwijs niet door. Dat schrijft de Algemene Onderwijsbond (AOb) dinsdagmiddag na het bereiken van het cao-akkoord.

De salarisverhoging gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 juli. Verder krijgt onderwijspersoneel een eenmalige uitkering in november, die varieert van 1.000 euro bruto voor de laagste salarisschalen tot 350 euro voor de best verdienende medewerkers.

Werkdruk en reiskosten

Behalve een hoger loon wordt de reiskostenvergoeding verhoogd van 12 naar 17 cent per kilometer. „Het is nog lang niet genoeg om alle reiskosten te vergoeden, maar we hebben echt een mooie stap gezet”, aldus een verheugde AOb-bestuurder Thijs Roovers. Ook zijn er afspraken gemaakt over de hoge werkdruk in het basisonderwijs.

Roovers is blij met de bereikte resultaten. „Dit is een prima akkoord. De stakingsdreiging heeft geholpen”, aldus de bestuurder. „Samen verenigen en met de vuist op tafel slaan helpt écht.” De achterbannen van de AOb en andere bonden mogen zich nog over de bereikte resultaten uitspreken.