Leidse laborant vruchtbaarheidskliniek verwekte met eigen zaad zeker elf kinderen

Een laborant van een voormalige Leidse vruchtbaarheidskliniek heeft tussen 1979 en 1984 zijn eigen zaad gebruikt voor donorbehandelingen. Dat bevestigt het Medisch Centrum Kinderwens (MCK), dat de archieven van de kliniek beheert, woensdag na berichtgeving door Omroep West. De man heeft zeker elf kinderen verwekt, terwijl hij zijn zaad op naam van een bestaande donor registreerde.


Lees ook
Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat is vader van 49 donorkinderen

Donorkind Joey Hoofdman voorafgaand aan de uitspraak in het kort geding over de afname van DNA-materiaal van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, afgelopen februari.

De man was werkzaam bij de Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling (SMCG), die in 2006 overging in MCK. De zaak kwam vorig jaar aan het licht, toen twee donorkinderen die op papier aan elkaar verwant zouden moeten zijn ontdekten niet over hetzelfde dna te beschikken. Via de internationale dna-database MyHeritage bleek een van de twee wel verwant aan twee andere kinderen. Dit tweetal was er in 2017 al achter gekomen dat de laboratoriummedewerker hun biologische vader was.

De laborant heeft aan de donorkinderen toegegeven jarenlang zijn eigen zaad te hebben gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Het MCK doet sinds het voorjaar van 2023 onderzoek naar het handelen van de man, en probeert in contact te komen met vrouwen die bij de kliniek zijn behandeld, mogelijke nazaten van de man en oud-medewerkers van SMCG. De man, die nog in leven is, wil zelf niet aan het onderzoek meewerken, aldus directeur Arne van Heusden.

Uit privacyoverwegingen doet het MCK geen uitspraken over de identiteit van de man. Wel is bekend dat bij hem in 2015 een erfelijke ziekte is aangetoond, die in 50 procent van de gevallen wordt doorgegeven aan een volgende generatie. Om welke ziekte het gaat, wil Van Heusden tegen Omroep West niet zeggen. Wel benadrukt hij dat het geen levensbedreigende ziekte is.