Leestips voor de zomer van vier prijswinnende thriller-auteurs

Lex Noteboom‘Ik neem een stapel boeken van Deon Meyer mee naar de Veluwe’

Lex Noteboom (1987) won in mei de Hebban Thrillerprijs 2024, een jaarlijkse lezersjuryprijs voor Nederlandse thrillers. Hij kreeg de prijs voor zijn vorig jaar verschenen debuut, De man met duizend gezichten, een in een fictief land spelende spionagethriller.

De vakantieleestip van Noteboom is Koorts (2017) van de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer. Deze 544 pagina’s tellende misdaadroman kreeg destijds in NRC een 4-ballenrecensie.

Lex Noteboom: „Ik lees heel veel genres, van sciencefiction tot literatuur en dus ook thrillers. Als ik als lezer wil dat een auteur al het werk voor mij doet, in plaats van dat een boek mij vraagt veel denkwerk te verrichten, kies ik voor een thriller. En dan graag een boek dat me meeneemt en dat ik achterelkaar uitlees.

„De eerste boeken die ik vanaf mijn elfde las uit de kast van mijn ouders waren de thrillers en spionageromans van Robert Ludlum [de Amerikaanse bestsellerauteur]. Enorm spannende boeken met omslagen die tot mijn verbeelding spraken: met alleen een afbeelding van een masker of telefooncel. Nee, ik heb nooit een Ludlum herlezen. Mijn herinneringen zijn zo waardevol, het lijkt me zonde om die misschien te verpesten.

Koorts van Deon Meyer las ik recent met mijn pasgeboren zoontje slapend op schoot. Het speelt in een post-apocalyptisch Zuid-Afrika; een verwoestend virus heeft 95 procent van de mensheid vernietigd. Twee overlevenden proberen een nieuwe gemeenschap op te zetten, zich verwerend tegen plunderaars op motorfietsen die jagen op de laatste voorraden blikvoer en brandstof.

„Meyer schreef dit boek vóór corona. Knap want er zit een profetische visie in over enge virussen. De gemeenschap dijt uit maar Meyer weet het toch toegankelijk en klein te houden. Dat doet hij door een van de twee hoofdpersonen interviews te laten afnemen met nieuwe leden. Daardoor krijg je wel steeds een glimp van iemand anders, maar hoef je als lezer eigenlijk toch maar twee personen te volgen.

„Ik lees altijd met een ambachtelijk oog. Duin, het sciencefictionepos van [de Amerikaanse auteur] Frank Herbert, vormde een inspiratie voor het begin van mijn boek. Herbert geeft de lezer in Duin meer informatie dan zijn hoofdpersoon; je weet meteen dat er straks iets misgaat. Een mechaniek dat voor spanning zorgt.

„Wat in mijn vakantiekoffer gaat? Omdat we net een kleintje hebben gaan we deze zomer naar de Veluwe. Ik neem een stel boeken van Deon Meyer mee.”

Anya Niewierra’Dit boek is enorm spannend zonder dat het kogels regent’

Anya Niewierra (1964), directeur van de Visit Zuid-Limburg, een website voor toeristen, schreef in elf jaar tijd vijf thrillers. Het onderzoek voor haar boeken doet ze in de avonduren, het schrijven in de weekeinden. Het helpt dat ze geen televisie kijkt, zegt ze.

Tweemaal won Niewierra de Hebban Thrillerprijs: in 2020 met Het bloemenmeisje en in 2022 met De Camino. Van dat laatste boek zijn ruim 300.000 exemplaren verkocht. De leestip van Niewierra is Vogeleiland (2021), de met de Gouden Strop bekroonde thriller van Marion Pauw.

Anya Niewierra: „Vogeleiland is heel spannend zonder dat er bloed vloeit en het schietpartijen regent. Het is een bijzonder goed geschreven verhaal in een intieme setting met een belangrijke rol voor de natuur en het diep menselijke. Ik kocht het boek twee jaar geleden, maar las het pas onlangs omdat ik zo druk was met de research voor De nomade, mijn nieuwe boek.

„Ik zat nog op de lagere school toen ik de detectiveromans van Agatha Christie las. Boven op onze boekenkast stond een hele rij, waar ik alleen bij kon als ik op een stoel ging staan. Ik las ze stiekem, want mijn ouders hadden het me verboden. Waarom ze dat deden heb ik ze nooit gevraagd.

„De whodunits van Christie grepen me vanaf de eerste bladzij; ik wilde maar doorlezen. Ik speelde een spelletje met mezelf: als ik goed gokte wie de dader was mocht ik van mezelf meteen een volgende lezen. Zo niet, moest ik een dag rust nemen.

„Ik begrijp goed waarom meer mensen thrillers lezen dan gewone romans. Thrillers blijven het dichtst bij het stramien dat de mens vanuit de oudheid als standaard voor een goed verhaal heeft geaccepteerd. In Frankrijk beschouwen ze de Odyssee van Homerus als de eerste thriller. En op het gymnasium moest ik vroeger al veel van die mythische verhalen doorakkeren.

„Wat dat betreft beginnen thrillers, net als veel mythische verhalen en legendes, met een gebeurtenis, een moord of een ander incident waar dreiging van uitgaat. En daarna werkt het verhaal toe naar de oplossing van dat voorval. Het is dus niet per se de karakterontwikkeling van de hoofdpersoon die centraal staat, zoals je veel ziet in de literaire roman, maar de zoektocht naar de waarheid. Bij die puzzeltocht wil de lezer geen clou missen. Die concentratie zorgt dat hij los van de werkelijkheid komt en ontspant.”

Toni Coppers‘Het einde van deze roman is bijna ondraaglijk mooi’

Toni Coppers (1961) heeft met zijn detectiveseries over Liese Meerhout en Alex Berger bij elkaar meer dan 24 titels op zijn naam staan. Vijf keer won hij daarmee de Hercule Poirot (Publieks-) prijs, een jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman en in 2021 werd zijn boek Val bekroond met de Hebban Thrillerprijs.

De thrillertip van Coppers is De overlevenden (2020), een literaire roman van de Zweedse schrijver Alex Schulman over drie broers die op weg zijn naar een vakantiehuis waar zij de zomers van hun jeugd hebben doorgebracht.

Toni Coppers: „De overlevenden wordt niet beschouwd als een thriller, maar bevat wel alle elementen waaraan een goede thriller moet voldoen. Je voelt dat er allemaal dingen spelen op de achtergrond waar je als lezer nog geen weet van hebt. Druppelsgewijs leer je wat de mensen drijft en welk drama zich voltrekt. Het einde is bijna ondraaglijk mooi.

„Je hoeft geen kernfysicus te zijn om te weten waarom het thrillergenre zo populair is en blijft. Wij lossen allemaal graag een mysterie op en mensen willen graag meedenken in een verhaal. Voordat ik zelf begon met schrijven deed ik dat ook al graag en wilde ik, al lezend, met een schrijver samen een raadsel oplossen.

„Ik ben een grote anglofiel en lees en kijk graag naar Britse crimeverhalen. Ik ben daar sterk door beïnvloed, met name in het componeren van een verhaal. In mijn boeken besteed ik veel aandacht aan ethiek, de dunne grens tussen goed en kwaad, aan de personages, aan de bredere strekking van een verhaal.

„In 2008 schreef ik mijn eerste misdaadroman en in die tijd waren er nauwelijks vrouwen als hoofdpersonage in het thrillergenre. Als ik een kans wilde maken, bedacht ik me, moest ik het dus anders doen dan al die oude, norse, vrouwenhatende commissarissen. Zo is mijn hoofdpersoon Liese Meerhout ontstaan.


Lees ook

Een zomerhuisje met een gruwelijke geschiedenis

Foto Getty Images

„Mijn personages zijn doodgewone mensen die hun best doen. Liese Meerhout is daar een goed voorbeeld van. Zij is niet per se een uitstekende politiecommissaris, maar wel iemand die met veel empathie, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel dingen goed probeert te doen.

„Ik zal nooit een thriller schrijven over een revolverheld die zich schietend een weg baant om het onrecht uit te roeien. Dat zijn verhalen die mij niet boeien en ik niet geloofwaardig op zou kunnen schrijven.”

Gerrit Barendrecht‘S.A. Cosby slaagt er briljant in om actuele thema’s te verwerken’

Gerrit Barendrecht (1960) is schrijver en televisieregisseur. In 2023 won hij met zijn laatste boek De Ripper Connectie de Hebban Thrillerprijs. In deze spannende misdaadroman, die zich afspeelt in negentiende-eeuws Amsterdam, komen een journalist en een rechercheur in aanraking met Jack the Ripper.

De vakantieleestip van Barendrecht is De laatste uitweg (2022) van de Amerikaanse schrijver S.A. Cosby. Deze Noir thriller kreeg twee jaar geleden in NRC een 5-ballenrecensie.

Gerrit Barendrecht: „Het verhaal gaat over een voormalige getaway-driver die als garagemonteur in financiële problemen komt. Al snel gaat het bergafwaarts en moet hij verschrikkelijke dingen doen om hieruit te komen. De verhalen van Cosby spelen zich af in het zuiden van de Verenigde Staten en behandelen actuele thema’s als racisme en seksualiteit. De manier waarop de auteur dit allemaal opschrijft is echt briljant.

„Thrillers zijn interessant voor lezers, omdat ze spannend en vermakelijk zijn maar ook maatschappelijke thema’s kunnen behandelen en aanzetten om daar dieper over na te denken. Dat zorgt voor een mooie cocktail. In de menselijke psyche zit nu eenmaal iets dat het leuk vindt om achter moordenaars aan te jagen.

„Ik denk dat elke schrijver in het begin een lezer is en dat is in mijn geval zeker waar. Ik ben een literaire omnivoor dus ik lees eigenlijk van alles. Toen ik tien jaar was las ik de hele Karl May reeks al. Je kan dus wel stellen dat ik altijd al fan ben geweest van het spannende boek.

„Ik lees thrillers met veel aandacht voor de verhaaltechnieken. Hierbij let ik op de thema’s, hoe schrijvers hun plot in elkaar steken en hoe ze in whodunits verbergen wie het gedaan heeft. Dat is denk ik onvermijdelijk als schrijver.

„Tijdens de research voor mijn eerste boek kwam ik erachter dat, in tegenstelling tot Engeland en Duitsland, er in het Nederlands buitengewoon weinig thrillers, detectives en politieromans waren die zich in eind negentiende eeuw afspeelden. Dus toen ben ik zelf in dat gat gesprongen.

„Naast het rauwe geweld van Cosby heb ik nog een leestip voor liefhebbers van het luisterboek, namelijk Beatrix en het geheim van Paleis Noordeinde van Eva Philips. Het boek van Philips gaat over Koningin Beatrix die begin jaren tachtig als privédetective moorden in koninklijke kringen oplost en zit vol humor. Echt een aanrader.”