Lastige leerlingen en moderne problemen in serie ‘English Teacher

De kinderen op de middelbare school zijn minder woke geworden. Deze constatering doet de Amerikaanse leraar Evan Marquez aan het begin van het nieuwe schooljaar. „Het lijkt alsof ze weer volledig gedraaid zijn”, zegt hij tegen collega en beste vriendin Gwen Sanders. „Sommige kinderen laten me AI-porno zien van Oscar Wilde die seks heeft met vrouwen. Hij was gay!” Niet dat de tieners in de klas opeens allemaal conservatieve trollen zijn geworden: Evan is homoseksueel en met zijn geaardheid hebben ze helemaal geen enkel probleem. Ook voor collega’s speelt het geen rol. Hij geeft les in een buitenwijk van Austin, een relatief progressieve stad in de conservatieve staat Texas.

Toch is de homofobie nog niet helemaal uitgeroeid. In de eerste aflevering van de zeer onderhoudende comedyserie English Teacher wordt Evan op het matje geroepen bij de schooldirecteur omdat een rijke moeder heeft geklaagd over het feit dat hij een tijd terug zijn (inmiddels voormalige) vriend een kus gaf op het schoolterrein. De schooldirecteur weet ook wel dat de klacht onzin is, maar energie om zijn medewerker bij te staan heeft hij niet. Aan Marquez de taak om zijn baan te redden door zichzelf met een brief te verdedigen. De ouders doen ook lastig over andere dingen: zo zou The Great Gatsby ongepast zijn en niet behandeld mogen worden in de klas.

Op papier klinkt dit best zwaar, ietwat geforceerd misschien zelfs. Identiteit, seksualiteit, afkomst, het komt allemaal heel snel aan bod. Dat de serie van de 37-jarige bedenker en hoofdrolspeler Brian Jordan Alvarez toch werkt, is dan ook een prestatie.

Virals

Alvarez werd vooral bekend op TikTok en Instagram met grappige filmpjes en aanstekelijke liedjes (luister een keer naar het viral hitje ‘Sitting’ en je krijgt hem niet meer uit je hoofd). Hij weet dus wat er online speelt. Hij weet cultuuroorlogthema’s die in de VS spelen op luchtige en komische wijze te verpakken, zonder alles puur als grap te behandelen.

De leerlingen weten precies hoe ze hun leraren uit de tent moeten lokken. Zo vragen ze uitleg over de term ‘non-binair’. Niet omdat ze niet weten wat het betekend, maar om Marquez te zien stuntelen terwijl hij het probeert uit te leggen. Uiteraard filmen ze alles.

Later komt hij bijna in de problemen wanneer een leerling zegt dat ze het boek Liefde in tijden van cholera niet wil lezen. Waarom? Omdat een boek over ziekte een ‘trigger’ is voor haar. Ze heeft namelijk ontdekt dat ze een (verzonnen) aandoening heeft: asymptomatisch Gilles de la Tourette. Probeer daar maar eens inlevend op te reageren als leraar die de problemen van zijn leerlingen serieus wil nemen.

Alvarez speelt zijn rol van neurotische goedzak subtiel, anders dan de hyperactieve typetjes met gekke accenten die hij doet op de socials. De onderwerpen mogen dan modern zijn, voor de rest is English Teacher een sitcom die juist wat meer tegen de serietrends van het streamingtijdperk ingaat. Hier geen ingewikkelde verhaallijnen die over een heel seizoen uitgesmeerd worden, al vormt de mogelijke verliefdheid op een nieuwe collega wel een bescheiden rode draad. De verhalen worden verder in afleveringen van zo’n 20 minuten afgerond. Veel personages zijn herkenbaar en traditioneel: de lompe gymleraar die stiekem een goedzak blijkt, de eeuwig vermoeide leidinggevende, de grappige beste vriend. Des te knapper dat de serie toch zo fris aanvoelt.