Lang verwacht, toch gekomen: de chocoladeletter in braille

Wie zoet is krijgt lekkers, maar wat zegt een chocoladeletter blinde kinderen? „Als je nooit een letter hebt gezien, heeft die geen betekenis voor je”, vertelt Michiel Bormans van expertisecentrum Koninklijke Visio. Omdat een blindgeboren kind de vorm van een traditionele letter niet kan plaatsen, is er nu ook een chocoladeletter in braille.

Het idee voor zo’n letter voor slechtziende en blinde kinderen was er al jaren, maar veel verder dan het opplakken van smarties op een plak chocolade kwam dat niet, vertelt Bormans. De smarties waren niet bestand tegen het lezen en vielen eraf. „Dit jaar hebben we gezegd: we gaan het gewoon eens goed aanpakken.”

Een kleuterjuf op een van de vijf Visio-scholen – de organisatie biedtnaast informatie en advies onder meer begeleiding op school en eigen onderwijs – opperde om een mal te laten maken. Met dat idee kon de innovatie-afdeling van het expertisecentrum aan de slag.

De meeste chocolade?

Het resulteerde in een 3d-geprinte mal waarin vier brailleletters (de S, P, O en M) kunnen worden gegoten. De S van Sinterklaas en de P van Piet liggen voor de hand, de O en M werden gekozen omdat mensen vaak denken dat die de meeste chocolade bevatten. Een mythe, al helemaal in het geval van braille, waar juist de Q en de Y de meeste punten hebben.

De speciale chocoladeletter en de mallen om ze zelf te maken, werden deze week feestelijk gepresenteerd. Ze vielen bij de blinde en slechtziende leerlingen van de Visio-school in Rotterdam erg in de smaak, vertelt Bormans. Met de mallen maakten oudere kinderen op de school in Rotterdam zelf de letters. Als cadeautje om uit te reiken aan de leerlingen werden ook 500 brailleletters besteld bij een professionele chocolaterie.

Bij chocolatiers Irene Lafeber en Ellen Raaijmakers, van ChocoPunt in Nistelrode, regende het na de presentatie reacties. Omdat de letters zo in trek waren, besloten zij deze ook in hun assortiment op te nemen. „Hij is heel populair, wij krijgen de hele dag die bestellingen”, reageert Lafeber. Hoeveel er al verkocht werden? „Nu al een stuk of honderd.”


Lees ook
Pirouettes en een roze auto: blindentolken laten theater zien aan wie dat niet kan

Acteur William Spaaij en slechtziende bezoekers tijdens een<strong> ‘meet &amp; feel’ </strong>voorafgaand aan de musical ‘Grease’ in theater De Lievekamp in Oss.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/lang-verwacht-toch-gekomen-de-chocoladeletter-in-braille.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De letter staat symbool voor waar blinde en slechtziende kinderen tegen aanlopen, zegt Bormans. „Vanaf het moment dat ze blind worden, kunnen ze eigenlijk niets met een chocoladeletter.”</p>
<p>Bij het sinterklaasfeest voor deze kinderen komen zaken kijken waar je niet direct aan denkt. Bormans deelt een anekdote over de komst van de goedheiligman op een school voor blinde kinderen. „Iedereen herkende Sinterklaas aan zijn stem. ‘Dat is meester Kees’, zeiden ze.”</p>
<aside data-article-id=